Látogatók:

Counter / Zähler
  Aktivitások:

Counter
 
Az ékszerteknősökről általában
A teljesség igénye nélkül, kezdő, vagy kevésbé tájékozott ékszerteknős-tartók részére


  
Az ékszerteknősök etetése

A terráriumban, vagy kerti tóban tartott ékszerteknősöknél nagyon fontos hogy mit, és mikor adunk nekik enni. Először is valamiféle rendszerességre kell őket szoktatni. Olyan időpontot kell választani, amikor biztos, hogy otthon vagyunk, és ez lehet a nap bármelyik szaka. Javasolt például az este 18 - 20 óra közötti időpont, akkor általában otthon van az ember. Ennek azért is jelentősége van, mert a teknősök hajlamosak a megszokás rabjai lenni. Természetesen vannak jó oldalai is, ilyen például, hogy a teknősünk megszokja viszonylag rövid idő alatt az etetés idejét, és ezért nem akar állandóan "éhenhalni", csak a megszokott idő eljövetelekor.

A nagyon kicsi teknősöket naponta etessük, majd szép lassan térjünk át a minden második, harmadik napi, majd legvégül a hetenkénti etetésre. Az áttérésekre nincsen konkrét időpont meghatározás. Általánosan elterjedt vélemény, hogy 1 éves korig feltétlen minden nap, 2-3 éves korig 2 naponta, 5 éves korig hetente kétszer, 5 éves kor felett hetente legalább egyszer kapjanak enni. Ez természetesen csak egy általános vélemény, mindenki a saját kedvencét úgy eteti, ahogy jónak látja.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az időpontok csak a főétkezére vonatkoznak. 2-3 éves korig a teknősnek nincs különösebb igénye a kiegészítőkre, ha rendesen etejük. Később viszont a főétkezések közötti köztes napokat tudjuk jól kihasználni az egyéb kiegészítők adására.

Az etetéssel kapcsolatban mindössze egy nagyon fontos dolgot, és annak járulékos következményeit kell mindenképp szem előtt tartani. A fogságban tartott teknősök hajlamosak az elhízásra, amit viszont nehéz észre venni. Ugyanis a teknősök páncélja majdnem mindent eltakar, ami ezzel kapcsolatban látszana. Viszont a legkisebb gond, hogy eltakarja. A nagyobbik gond, hogy a páncél mérete adott, nem idomul az elhízás következményeivel. Pontosabban fogalmazva a teknős úgy hízza ki a páncélját, hogy szó szerint belehízik, beleszorul, adott esetben belepusztul. Ezért nagyon fontos odafigyelni a fő étkezés mennyiségére, gyakoriságára, valamint elsősorban a fő étkezések között adott egyéb kiegészítők, "nasik" mennyiségére.
Mert sok helyen ahányszor csak elmennek az akvárium mellett, mindig ugyanaz történik - "Nézd csak mit adok neked??" - és már megint egy újabb adag "nasi-kaja" úszkál a vizen, miközben esetleg még tovább gügyögünk neki. (UgyeHogyUgye??? - bizony, így van ez!)

A mennyiséggel kapcsolatban nincs konkrét meghatározás, de általánosan elfogadott vélemény, hogy a teknősünk fej-nyak méretének megfelelő mennyiségű az a kaja, amennyit egyszerre érdemes adni neki. Személyes tapasztalataim alapján a mennyiséggel nem nagyon szoktam foglalkozni. Méretüknek megfelelő méretű fagyasztott halat (haldarabot) kapnak, és amikor már forgatja, szétszedi, cincálja, nem nyeli le egyben, a következőt már nem kapja meg.Amit nem lenne szabad adni az édesvizi teknősnek

   A vizi ékszerteknős egy ősi, ragadozó állat. Nem szelidíthető, nem háziasítható, takarmányozását ennek megfelelően, a természetben is megtalálható formában kell biztosítani. Ha megfelelően szeretnénk tartani a teknősünket, csak olyan élelmet adjunk neki (vagy annak itthoni megfelelőjét), amelyiket a természetes környezetében is megtalálja.

Sajnos vannak olyan teknőstartók, akik elképesztő ötletektől vezérelve hihetetlen élelemmel etetik a teknősüket. És ha nem történik utána semmi probléma, akkor még nyilvános fórumokon dicsenekszenek is vele. Mondjuk arról még nem olvastam sehol, hogy valaki írta volna: - "Milyen ostoba voltam, mert ezt....,és ezt adtam neki, amitől aztán egy idő után beteg lett." -
Tudatlanságukat ráadásul olyan határozott lelkesedéssel adják elő, hogy a kevés ismeretekkel rendelkező emberek, esetleg kezdő teknőstartók még el is hiszik. A következő értelmi fogyatékos lépcső, amikor valaki azt olvassa, később valahol szóba kerül a teknős etetése, és az előzőekben olvasottakat már úgy adja elő, mint aki nagyon tudja, milyen élelmet kell adni a teknősnek.
És bizony ezt sokan tágranyílt szemekkel, adott esetben kissé irigykedve olvassák-hallgatják.
De a legrosszabb, amikor elhatározzák, hogy ezt ők is kipróbálják!


Röviden összefoglalva, amikor valaki resztelt-májat, vagy csirkepörköltöt ad a teknősnek, nagyjából olyan, mintha közben ő maga nyers élő, vagy fagyasztott halat enne.
Akinek van kedve, próbálja ki! Tulajdon képpen meg lehet enni! Jó étvágyat hozzá!


Amit az édesvizi teknősnek nem lenne szabad adni egyáltalán:

  • Semmilyen sertés húsból készült terméket!!!
  • Párizsikat, virsliket, felvágottakat, kolbász-, vagy szalámi-féléket
  • Fűszeres, olajos, főzőtt-sűlt ételeket, azok maradékait.
  • Tejtermékeket, sajtféléket, élesztős termékeket, és tésztaféléket
  • Különböző előfőzött, előkezelt gyorsfagyasztott termékeket
  • Konzerv készítményeket (kivéve a teknős, esetleg ritkán kutya-macska konzerveket)

  

Az édesvizi teknősök fő tápláléka (leszámítva egy-két ritka, inkább növényevő fajt), a kishal, a kishal, és még egy kis kishal. Egyben, egészben (esetleg felszeletelve), de mindenestől. A teknősnek ugyanúgy szüksége van a halfejre, a halhúsra, a belsőségekre, a béltartalomra. Helyes takarmányozásuk (etetésük) alkalmával ebből kell kiindulni!

Annak, hogy élő halat, vagy fagyasztott halat adunk kedvencünknek, nincs jelentősége. A különbség csak annyi, hogy az élő halat a teknősünknek még el kell kapnia (mint a természetben), a fagyasztott halat pedig (kiolvasztás után) kényelmesen megeszi. Még itt az elején fontos megjegyezni, hogy a hal mindenestől értendő!! A hal csontozata, szálkái, porcok, fejrész, sőt a béltartalom is fontos része a teknős táplálkozásának. Fagyasztott hallal való eteés esetén azonban figyeljünk oda, hogy NE forró vízbe (vagy mikróba) olvasszuk ki a halat. Ugyanis mire kiolvad, "szét is fő", és olyan lesz, mint a megbuggyant zöldség-főzelék! Csapvizet, vagy max. kézmeleg vizet használjuk annak ellenére, hogy így pár perccel tovább tart a kiolvadás.
Fontos még, hogy kb. 15 - 20 cm-esnél nagyobb fagyasztott halat lehetőleg ne vegyünk. Ezt is a teknős méretének megfelelően fel kell szeletelni, hogy könyebben fogyassza.

Általában 3 - 5 éves korukig nem nagyon igénylik a növényi táplálékot (de kiegészítőnek adható). Viszont 5 éves koruk után egyre jobban szükségük van rá, és mintegy 10-15 éves koruk körül már a növényi táplálék igénye kiteszi az össz élelem felét. Bár a kishalra, mint alapvető élelemre mindig is szükségük van, de a későbbiek folyamán egyre jobban igénylik a növényi táplálékokat. Kicsit viccesen mondhatnánk azt is, hogy öregségükre majdnem hogy vegetáriánusok lesznek.

A kis teknősöknek nagyjából egy éves korukig a fő táplálékuk a húst-hússal, pontosabban a kishal-kishallal. Ha ezt rendszeresen biztosítjuk a számukra, egyéb kiegészítőkre nem igen van szükségük.
Egy éves koruk után az főétkezések idejét megváltoztathatjuk úgy, hogy csak minden második nap kapnak enni.
Fontos kiemelni, hogy itt a Főétkezésekről van szó!
Innentől kezdve már a köztes napokon adhatunk nekik különböző kiegészítő táplálékokat. Ez természetesen nem helyettesítheti a Főétkezést sem időben, sem mennyiségben!. A kiegészítők adása mindig csak "nasi" formályában történhet, erősen mérsékelt mennyiségű adagokban. Már volt róla szó, de megismétlem - a nasival lehet igazán elhizlalni a teknőst -.

A kiegészítők adása egy idő után fontos része lesz majd a megfelelő táplálkozásnak, így nem csak a mennyisége lényeges, de fontos, hogy mit adunk a teknősnek. A kiegészítőket igazáből két részre lehet osztani, mi az, ami ajánlott, és mi az, ami adható még a teknősnek.
Az ami ajánlott kategóriában olyan kiegészítők vannak, amiket természetes élőhelyén is megtalálhat (vagy annak itthoni megfelelője). Ezek java részét eredeti élőhelyén a teknős a száraz részeken történő mászkálása közben tudja beszerezni, ami nyilván nem lehetséges egy lakásban lévő akvárium esetén.

Az - adható még - kategória inkább olyan élelmeket tartalmaz, amiket valójában a teknős az eredeti élőhelyén nem igen tud beszerezni. De sok olyan élelem van az eredeti élőhelyén, amiket mi sem tudunk beszerezni, viszont az itt jelzett "adható még" élelmiszerekkel némileg pótolni, vagy kiváltani tudjuk azokat.

Ismétlem, a helyes takarmányozás megtartásához egyik kategória sem pótolhatja, vagy helyettesítheti a Fő étkezés tartalmát, az az - a kishalat!

Kiegészítő állati táplálékok:

Ajánlott kiegészítők
 • Szunyoglárva (kisteknősnek)
 • Tubifex (kisteknősnek alapos öblitéssel!)
 • Vizibolha (kisteknősnek)
 • Kisebb méretű csigák, vizicsigák
 • Tücsök
 • Lótücsök (lótetü)
 • Szöcske
 • Szopós egér
Adható még kiegészítőnek
 • Földigiliszta (nagyon zsíros!)
 • Lisztkukac (nagyon zsíros!)
 • Csirke máj - szív
 • Marha máj - szív
 • Kutya - macska konzerv húsdarabok
 • Vitamin, és tápkiegészítők teknősöknek
 • Szárított hal, szárított rák
 • Liofilizált hal (csak nasinak)

   

Kiegészítő növényi táplálékok:

Ajánlott kiegészítők
 • Hínárok
 • Minden ehető úszó növény
 • Minden ehető vizparti növény
 • Tyúkhúr
 • Pitypang
 • Utifű
 • Saláta
 • Teknős, vagy tavihal müzli
Adható még kiegészítőnek
 • Sárgarépa
 • Káposzta
 • Paradicsom
 • Alma (meghámozva)
 • Kivi (meghámozva)
 • Ananász (meghámozva)
 • Narancs (meghámozva)
 • Banán (meghámozva)


Természetesen ezek a listák sem teljesek, hiszen azért találni még olyan táplálékot, ami adható a teknősnek. De nem hiszem, hogy szükséges lenne azzal foglalkozni, ezeken kívül mi adható még, hiszen az itt felsoroltakból is igen változatos, és megfelelő kiegészítőket tudunk biztosítani a teknősünk számára.
Az üzletekben kapható különböző "neves" cégek gyári csomagolású termékeit, tápokat, vitaminbombákat szándékosan nem soroltam fel. Mindenki vegye-adja a teknősnek belátása szerint, ezek használatával nem kívánok vitatkozni.

Azonban itt is kihangsúlyozom, hogy ezek sem pótolják, vagy helyettesítik a Főétkezést!, ami kishal. Nagyon sok fórumon olvastam már róla, hogy például ezt a "heti-menüt" adták főétkezésnek a teknősüknek, és ízlett is neki. Aztán egy fél év - egy év múlva jobb esetben az orvosnál kötöttek ki, amelyik meg tudta gyógyítani, rosszabb esetben éppen abban az üzletben, ahol ezt a "heti-menüt" vették, csak most nem ezért, hanem egy másik teknős vételéért!
Természetesen a gyártó cég szerint tökéletes, és jó pénzért adja el. Az üzletben esküsznek rá, hisz különben a nyakukon maradna, és semmi haszon nem lenne rajta. A valóságban pedig főétkezéshez használva hosszabb távon vitaminhiányokat, étkezési problémákat okoz, mivel több benne a semleges töltőanyag, mint a szükséges táplálék.
Ne higyjetek el mindent, amit az üzletbe mondanak, még akkor sem, ha nagyon határozottnak, és valóságosnak látszik. Az üzletnek az a lényeg, hogy vigyék a dolgokat, ebből van a haszon. És ha elpusztul az a teknős, ... majd vesz a vásárló egy másikat, ami szintén növeli az üzlet hasznát.
Az én teknőseim soha nem kaptak ilyesmit, és soha nem is érezték a hiányát.

Az etetéshez tartozik, és szintén nagyon fontos dolog még a teknőseink napozási lehetősége. Ugyanis hiába etetjük megfelelően a teknősünket, ha a takarmányban lévő megfelelő mennyiségű "Ca" tartalom nem tud megfelelően beépülni a teknős páncélzatába. Márpedig csak akkor lesz szép, kemény, egészséges a teknősünk páncélja, ha megfelelő természetes napfény, vagy kifejezetten hüllők számára készült UV lámpa segíti az élelemmel bevitt kalcium mennyiséget beépülni.
Amennyiben a nyári időszakban van lehetősége a teknősnek napos-árnyékos helyen minél többet lennie a szabadban, ez elegendő a számára egész évre. De ha nincs erre lehetőség, akkor a világítás mellett egy ilyen lámpa használata is szükséges.

Másik lényeges, de nem szükségszerű dolog az etetéssel kapcsolatban, hogy lehetőség szerint már kiskorától kezdve külön edényben etessük. Ezzel több problémát megoldhatunk, valamint munkát is megtakarítunk vele egyszerre.
Egyrészt több teknős esetén kajálás közbe nincs rivalizálás, mivel az etetőedénybe mindig csak egy teknős eszik. Másrészt a kajával nem piszkoljuk be a helyük vizét, sokkal kevesebbet kell takarítani. Amikor pedig a teknősünk jól lakott, és még ott hagyjuk egy kis ideig, általában el is végzi a dolgát, ami szintén nem a helyük vizébe fog kerülni.

Összegezve a teknősök takarmányozását, természetesen mindenki úgy eteti a saját teknősét, ahogy jónak, vagy éppen szimpatikusnak tartja. Mindenkinek magánügye, hogy elegendőnek tartja az "okos rokonok, haverok, jóbarátok" ötleteit, tanácsait, vagy jobban utána jár, mi a teknősök helyes, megfelelő takarmányozása.
Én ezzel az írással csak próbáltam rávilágítani pár dologra a mendemondákkal, hiedelmekkel ellentétbe, hogy mi lenne a megközelítőleg helyes út.

Azt viszont tudni kell, hogy a betegségek túlnyomó részének kiinduló pontja a nem megfelelő takarmányozás, és/vagy a nem megfelelő tartási körülmények.
Aki az itt leírtakat megszívleli, alkamazkodik hozzá, takarmányozás szempontjából egészséges lesz a teknőse.

  
END