Családállítás

    

Családállítás

HozzászólásSzerző: Buddha » 2013.09.20. 19:22

Családfelállítás (családállítás)

Létezik egy mező, ami mindent áthat az Univerzumban. Ez a mező egy olyan energiaháló, ami jelentősen meghatározza, hogy mi történt, mi történik és mi fog történni a jövőben.

Ennek a mezőnek szigorú és könyörtelen rendje van, ami a szereteten, elfogadáson, és az egyensúlyon alapszik. Ezek a törvények mindenkire vonatkoznak. Kibúvó nincs.
Ha rendszeresen ugyanabban a mókuskerékben tekersz, el vagy akadva és nem tudsz továbblépni, ismeretlen eredetű betegség gyötör, érthetetlen rosszkedv, motiválatlanság (és még sorolhatnám) lett úrrá rajtad, akkor könnyen lehet, hogy a gyökereket a mező egyensúlyában kell keresni.

Egy kicsit tisztítsunk akkor a képen, nézzünk meg néhány alapdolgot:

Sokan Bert Hellinger nevéhez fűzik a családállítás „feltalálását”. Csak megjegyzem, hogy William Sheldrake volt aki először tudományos formában is leírta a jelenséget, de most nem ez a lényeg. Maradjon meg a dicsőség Hellingernél, akit érdekel a tudománytörténet az utánaolvas úgyis :)

Ennél sokkal régebbi gyökerei vannak a családállításnak. Több ezer éves múltra tekint vissza, az Észak- és délamerikai indiánoktól, a szibériai sámánkultúrákon keresztül, az afrikai törzsi kultúrákig, mindenhol fellelhető az „ősök szellemének megidézése”. Ami kicsit misztikus és ijesztő első hallásra, azonban szó sincs szellemidézésről.

Ha a mezőben valaki megsérti a rendet, akkor ezzel elindul egy folyamat, ugyanis a mező a kiegyenlítődésre törekszik, függetlenül attól, hogy ez hogyan következik be. Ha peches vagy, akkor ez a kiegyenlítődés a te „károdra” következik be.

Van egy úgynevezett klánod, ami a felmenőidet tartalmazza (bővebb értelemben véve család), valamint azokat a személyeket akik komoly mértékben beavatkoztak a klánod életébe. Nagyon sok generációra visszavezetve is megjelennek lenyomatok, amik akár évszázadokkal később fejtik ki a hatásukat.

Nézzünk egy konkrét példát: (a törvényeket ld alul)

A példában ez mondjuk legyen egy gyilkosság (tudom, hogy durvának hangzik, de ez egy átlagos sztorinak számít, sok mindenkinek volt rokona aki elesett egy háborúban)
A mezőben ekkor megsérül az adok-kapok egyensúly. Ugyanis valakinek elvették az életét, tehát a klánodnak tartozik valaki egy élettel. A gyilkos pedig a klánod tagjává válik ami az odatartozás törvényét borítja meg a klánban. Ugyanis ő nem tartozott oda eredetileg.

Hogy milyen következményei lehetnek ennek ?
Mivel egy férfi kiesett a családból, ezért a mező igyekszik valakivel betölteni a szerepét. Lehet ez egy báty, egy nagybácsi, bárki. Aztán mivel ő más szerepben van ezért az ő szerepét is be kell tölteni és így tovább. Ugye sejted már mi lesz a következmény. Bolyong egy hiány az egész rendszerben és, ha úgy alakul, akkor Te fogod betölteni ezt a hiányt. És ez nagyon gyakori.
Ekkor van az, hogy nem úgy éled az életed, ahogyan szeretnéd, a legnagyobb igyekezeted ellenére is ugyanazokba a hibákba futsz bele és így tovább, ahogy már fentebb említettem.

A lehetőség adott, egy családfelállításban ezt az egyensúlyt helyre lehet állítani. Utána átlagos 2-3 hónapon belül érezhetőek az életedben a pozitív változások. Kb. ennyi idő kell hozzá, hogy „elsimuljanak a mező hullámai”. Van, hogy egyből érezhető, de a tapasztalat a fenti átlagot mutatja.


Hogyan néz ki egy családállítás?
A családállítás történhet csoportban, vagy egyénileg. Itt most a csoportos állítás folyamatát írom le.
Először is elmondod nagyon röviden a problémádat (max 1 mondatban) Pl. rendszeresen fáj a fejem. Ezek után az állításvezető segítségével kiválasztod a képviselőket. A képviselők egy valós személyt(akár élő akár nem élő) és egészen elvont fogalmakat is képviselhetnek(pl. fejfájás, illúzió, siker, pénz, szerelem). Az ő szerepük pusztán a mező által közvetített érzések és érzelmek megjelenítése, ami egy teljesen tudattalan folyamat. Ezután a terápiás térben elhelyezkednek a képviselők és megkezdődik az állítás.
Terapeutától függően, van ahol néma csendben történik az egész, van ahol rengeteg kommunikáció folyik, a képviselők elmondják mit éreznek, néha párbeszéd vagy egészen dramatikus elemek, sírás, üvöltözés stb... is megjelennek.
A vezető szerepe itt fontos, hogy meg tudja különböztetni a saját és a mező által hordozott érzéseket, érzelmeket.
Amikor a mező kirajzolta az aktuális helyzetet, a terap segít az egyensúly beállításában. Általában a másoktól átvett "terhek" visszaadása a megoldás kulcsa. Eközben a mező folyamatosan reagál ami a kialakult képen is szépen látszik. A kép egy állítás alkalmával többször is változik és ideális esetben úgy áll be, hogy a mező egyensúlyát mutatja. Ritkán előfordul, hogy egy állításban nem lehet megoldani a problémát. Ilyenkor pár hónapon belül újra lehetőség van folytatni.
És végül a törvények:

1. Odatartozás törvénye: minden közeli és távoli családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek elismerjék odatartozását.
Ez a jog akkor sérül, ha valakit elfelejtenek, kitagadnak. A klánhoz nem csak a vér szerinti rokonok tartoznak, hanem mindenki aki élet-halál kérdésében megváltoztatta valamelyik családtag életét (pl. életet mentett, vagy életet oltott ki, elhalt magzatok, a szülők, nagyszülők előző fontos kapcsolatai, stb)
2. A hely törvénye: mindenki csak a saját helyén élheti az életét.
Létezik egy generációs létra, ahol a szülők a nagy, a gyerek a kicsi. Valamint van egy sorrend, ami leszögezi, hogy aki előbb érkezett a rendszerbe, annak elsőbbsége van. Zavar keletkezik a rendszerben ha a gyerek anyáskodik a szülő felett, vagy elfoglalja az előtte született testvér helyét.
3. Adok-kapok egyensúlya.
Egyenrangú - baráti, vagy pár- kapcsolatok akkor működnek jól, ha az adok kapok egyensúlyban van. Folyamatosan biztosítani kell az energiaáramlást, tudni kell adni és elfogadni.
Szülő - gyermek kapcsolatban mindig a szülő ad, és a gyerek elfogad.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Buddha 2013.09.25. 15:08-kor.
Avatar
Buddha
 
Hozzászólás: 10
Csatlakozott: 2013.08.08. 01:56


 
 

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.27. 12:32

Igen, azért nem írok többet...pedig lenne miről, de amikor azt érzem, már lehet, fogok írni, hogy ezzel segíthessek másoknak... :) és igen, rendeződni fog minden :)
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Buddha » 2013.09.26. 21:31

Köszi, hogy megosztottad velünk, örülök, hogy ilyen mély élményekkel gazdagodtál. Remélem a problémád is sikeresen rendeződik, amire az állítást kérted.
Gondolom azért nem beszélsz még róla, mert be kell tartani egy időszakot az állítás után.
Kíváncsian várom a tapasztalatokat, fejleményeket, ha letelt az idő :)
Avatar
Buddha
 
Hozzászólás: 10
Csatlakozott: 2013.08.08. 01:56

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.26. 12:21

Pár hete voltam családállításon, szeretnék leírni néhány tapasztalatot.

Az állításom oka az volt, hogy "nyomasztott" édesanyám. Nemcsak személyesen, de ha már láttam a telefonomon, hogy ő hív, már rosszul éreztem magamat...nem részletezem, nem fontos most ez.

Alig vártam, hogy megtapasztaljam, hogy milyen részt venni és hogy milyen dolgok derülnek ki az ott lévők kis életéből.

Mások állításában (segítőként) ámultam, hogy mennyire átfutnak rajtam az érzések és milyen gondolatok vesznek körül. Hihetetlen volt :shock: és jó érzéssel töltött el. Annyira felszabadulttá tett az esemény, hogy azon gondolkoztam, el fogok járni és családállítás függő leszek :D
...egy következő személy állításán a rossz, keserű, fájó érzést is megtapasztaltuk. El kezdtem fázni és rázott a hideg, sírás kerülgetett, felment a pulzusom, majd ki ugrott a szívem, kapkodtam levegőért...a körülöttem lévőknek ugyanez volt az érzése és volt, aki ott sírt, miközben reszketett. Nem sokkal később kiderült, hogy az érzésünk halált jelentett, nagyon megijedtünk.
Azon a napon délelőtt még betegen indultam el otthonról ( arc/fül/orrmellék/homlok-üreggyulladás, torokgyulladás, migrénnel kombinálva ) és amikor távoztam, semmi bajom nem volt :) ( már ezért is megérte! )
Sajnos 2 nappal később a lehetőségek közül, amely tünetek jelentkezhetnek, én megtapasztaltam és nem volt valami kellemes :? de ezen a részén már túl vagyok.

Egyenlőre mást nem szeretnék írni az eseménnyel kapcsolatban, majd a saját állításomat fogom megosztani veletek :)

Aki megteheti, annak szívből ajánlom, nem mindennapi dolgokban lesz része!
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Fürtöske » 2013.09.26. 12:15

OFF!
"Amikor én még kis srác voltam ...." :mrgreen:
Az általános iskolában rendszeresen kaptunk "tockost" a tanároktól.
Na persze ez nem volt fájdalmas, és mindig adtunk is rá valamilyen okot, azért kaptuk. :D

A poén az egészbe az, hogy abban az időben otthon még véletlen sem mertük megemlíteni, mert anyámtól biztos kapásból kaptam volna egy pofont. Ugyanis akkor tudták a szülők, hogy az ilyesmi azért történt meg, mert a gyerek rossz volt, vagy nem figyelt az órán. És nem rohangásztak be az iskolába, hogy valamelyik pedofil hajlamú tanár bántalmazza az ő rettenetesen okos, és mindig totál rendes, tisztességes kisgyerekét.
Sőt ma már kedves emlék, de emlékeimben előttem van még az akkori igazgatónk, akinek volt egy másfél méteres fa vonalzója, és mindig emlegette, hogy ha nem viselkedünk rendesen, elő fogja venni. :)
Na', az ilyenért manapság már a mekegTEK teljes menetfelszerelésben száguldana ki az iskolához. :mrgreen: :mrgreen:
ON!
Avatar
Fürtöske
System-Operator
 
Hozzászólás: 195
Csatlakozott: 2013.08.04. 02:10
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.26. 11:52

:)

Régen mennyire osztogatták a tockosokat :D
Engem sem vertek vagy ütöttek meg a szüleim kiskoromban, viszont 17 és fél évesen kaptam rendesen...csak az a pláne, hogy nem miattam :roll:

Igen, biztos nem lesznek hasonló problémája majd a tiednek! A gyerek mindig úgy viselkedik, mint a szülő :)
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: GittaManó » 2013.09.25. 15:23

Brownie írta:Bocsánatot kérek, nem GittaMama, hanem GittaManó :oops:
ne haragudj :roll:

Nincs semmi probléma. ;)

Jól értettem én, hogy miről írtál, éppen ezért reagáltam úgy, hogy én az ellenkezőjét tapasztaltam inkább.
Igaz, nekem nincs még gyerekem, de ismerőseim körébe van jó pár (bár azoknál ritkán fordul elő), és sok esetben látom idegen szülők gyerekeit még a szüleik előtt is így viselkedni.

Édesapám soha egyszer sem vert meg, nem kiabált velem soha, hangos-mérges szóra sem emlékszem. Mindig, ha valami probléma volt, elmesélte, mi volt a gond azzal, amit tettem. Olyan érdekesen tudott mesélni, pedig végtelen egyszerű dolgokról volt szó.
Egyszer mikor még alsós általánosba jártam, elmondott egy történetet. Biztos volt előzménye, mert csak úgy magától nem állt neki mesélni, csak már nem emlékszem rá.
Elmesélte, hogy egyszer, még óvodás volt, amikor a nagymamájával elmentek a közértbe, és ő az új háromkerekű biciklivel ment mellette.
A Nagyi megállt beszélgetni, és ő meg elkezdett rodeózni körülöttük, hogy mindenkinek megmutassa, milyen jól megy neki, és milyen ügyes.
Aztán a nagyitól kapott egy tockost, hogy majdnem átbucskázott a kormányon a nagy igyekezet közben.
Nem volt a biciklizéssel semmi gond, a nagyi csak annyit kérdezett: - Köszönni ki fog? -
És akkor megértette apám, hogy hiába igyekezett bemutatni mindenkinek, milyen ügyes, senki nem fog már arra emlékezni, mindenkiben csak az marad meg, hogy elfelejtett köszönni.

Ez a történet aztán annyira megmaradt bennem is, hogy soha nem felejtettem el. Nem akartam úgy járni egy egyszerű köszönés elfelejtése miatt. A mai napig nincs is gondom a köszönéssel, sem a megköszönéssel, soha nem esik nehezemre, egyszerűen jön magától, és nem szoktam elfelejteni.
Remélem majd a gyerekeimnek sem lesz ilyen jellegű problémájuk.
GittaManó
Moderátor
 
Hozzászólás: 118
Csatlakozott: 2013.08.07. 14:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.25. 13:17

Az én környezetemben mást tapasztalok, bár én is látok elég durva 3-4 éveseket. A szülői minta itt újra előtérbe kerül, amit lát-hall a gyerek, azt teszi ő is. Ezért mi próbáljuk elkerülni a számomra nem tetszetős magatartású gyerekeket, szülőket, ha lehet, mert rossz példa az enyémnek. Az én kisfiamat az oviban gyakran dicsérik nekem, mennyire illedelmes és kedves. Tegnap voltam a legboldogabb, már arról számolt be az óvónéni, hogy más kisgyerekek is kezdik azokat a kifejezéseket használni, amit az kisfiam. :) Ezek jó érzések egy anyának :)
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.24. 13:43

Bocsánatot kérek, nem GittaMama, hanem GittaManó :oops:
ne haragudj :roll:
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.24. 13:41

GittaMama :) nem a "tuskó" szülőkre céloztam, hanem valóban azokra, akik rákényszerítik a gyereküket saját akaratukra vagy rosszabb esetben még fenyegetik a gyereküket vele.
Szomorú, hogy mire képesek egyesek és milyen elvárásokat támasztanak a gyermeküknek.
:? :? :? :? :?
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.09.24. 12:58

:) Csmit :szia:
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.24. 12:45

Köszi Drága Bébé :szia:
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.09.24. 12:41

Szerintem Brownie arról beszélt, hogy sokan rékényszerítik a gyerekre a saját akaratukat. PErsze értelek, h Te miről beszélsz! :)
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: GittaManó » 2013.09.24. 11:05

Brownie írta:Érdekes, hogy ki hogyan vélekedik az adok-kapok szituról. Szerintem normál esetben ennek nem kellene számítania, mivel feltétlen szeretetről van szó ( kivételek vannak, talán az én esetem is ).

Gyerekes társaságban sokszor hallottam elég ( számomra ) ijesztő kijelentéseket, miket kérnek a gyerekeiktől anyukák:
- menj oda xy-hoz és köszönd meg neki, hogy vett neked egy fagyit ( miért kell 20x megköszönni, amikor megköszönte már, amikor elvette ) ...és amikor a gyerek néz anyukára, hogy már megint, akkor anyuka jól leszidja és alázza, hogy mennyire buta gyerek vagy! :?
.................
Ezeket a zagyvaságokat azért írtam le, mert már itt kezdődnek véleményem szerint a problémák.

Ez nekem eléggé furcsa, mert általában pont az ellenkezőjét szoktam tapasztalni.
A gyerek kap valamit akárkitől, és a "világ legtermészetesebb módján" szó nélkül elveszi, sok esetben még egy mosolyra, vagy egy pillantásra sem méltatja azt, akitől kapta. És a szülőnek ráadásul ez fel sem tűnik, szinte ő is természetesnek veszi.
Mintha egyes szülőknél a gyermekneveléssel kapcsolatban kimaradt volna pár igen aktuális illemtan óra.
GittaManó
Moderátor
 
Hozzászólás: 118
Csatlakozott: 2013.08.07. 14:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.24. 10:44

Akkor én nagyvonalú voltam/vagyok/leszek ? :P
win-win soha nincs, képtelenség... a szomorú az, ha éveken keresztül nincs semmi, ehhez kell kellően baleknak lenni :D
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.09.24. 10:20

Igen ...
Ezzel az "üzleties" cserekapcsolattól nekem is herótom van. A szeretet nem a nagyvonalúságról szól? Minek vezessek én kettős könyvelést a kapcsolataimról ... pláne a rokoni kapcsolataimról??? Az már egyfajta bizalmatlanság ...
Nagyvonalúság = bizalom :)
"Win-Win Szitu" ... bullshit! :P
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.09.24. 09:40

Érdekes, hogy ki hogyan vélekedik az adok-kapok szituról. Szerintem normál esetben ennek nem kellene számítania, mivel feltétlen szeretetről van szó ( kivételek vannak, talán az én esetem is ).

Gyerekes társaságban sokszor hallottam elég ( számomra ) ijesztő kijelentéseket, miket kérnek a gyerekeiktől anyukák:
- menj oda xy-hoz és köszönd meg neki, hogy vett neked egy fagyit ( miért kell 20x megköszönni, amikor megköszönte már, amikor elvette ) ...és amikor a gyerek néz anyukára, hogy már megint, akkor anyuka jól leszidja és alázza, hogy mennyire buta gyerek vagy! :?
- ha nem eszed meg, amit Julcsi néni kiszedett neked a tányérba, akkor nem nézhetsz mesét este a tv-ben és nem is mesélek neked
( fenyegetőzés ) :o

Ezeket a zagyvaságokat azért írtam le, mert már itt kezdődnek véleményem szerint a problémák.
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Annamari » 2013.09.23. 12:29

Bébé írta:
Brownie írta:A
Egyszerűen megfigyelhető, hogy a hisztis, csapongó gyerek anyukája, apukája milyen. :) persze ugyanolyan. Lehet, hogy ez már nem a családállítás témaköre, de majd áttérek később a személyiségtípusokhoz, BéBé-hez ;)


A baba-mama kötődést sokminden befolyásolja, főleg 3 tényező
1. Az anya: hogy reagál a gyerekre, érti-e őt (pl. h miért sír), mennyire készségesen reagál rá, menynire reaktív ...stb.
2. A gyerek: menynire csendes, mannyire nehéz vagy lassan felmelegedő a csecsemő temperamentuma
3. Környezet.

Szóval oda vissza ható "MEZŐ" van itt ... :P


Csak egy pici kiegészítés...
A baba-mama kötődésnek ezek mindössze utólagos jegyei.
Az elsődleges maga a fogantatás energetikai-érzelmi-fizikai háttere, majd az intrauterin (méhen belüli, duálunió) korszak, majd maga a születés eseménye. Itt már eldől nagy százalékban a jövőre vonatkozó viszony alapja. A extrauterin korszak történései, a reakcióláncolat, a temperamentum, és a környezeti hatások befolyásoló tényezők bár, de nem alapban meghatározóak.
Avatar
Annamari
 
Hozzászólás: 19
Csatlakozott: 2013.09.21. 16:26

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.09.23. 12:23

Olvassatok utána Böszörményi Nagy Iván: "Családi Lojalitás"ról szóló irományainak! Pont ezeket a témákat feszegeti a családterápiás szakértő! :)
(Kinek mivel tartozik lojalitással a családban, hogy jelenik ez meg a családi rendszerben, hogyan lehet ezzel visszaélni ... stb.).
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: GittaManó » 2013.09.23. 12:14

Brownie írta:Ez a mondat a családállítás utolsó törvénye, onnan származik. Én sem írtam volna oda, hogy mindig, mert szerintem olyan nem létezik :cry:
...nem sírok, csak inkább ez a szomorú, ha az általában szót is sokallnám ide...

Ez a "törvény" nekem sem tetszik, már első olvasatra is számomra ellentmondásos volt.

És bár Buddha ezt válaszolta ...
" - Igen a hétköznapi fogalmi rendszerünk szerint az általad leírtak tényleg igazak. A mező másképp működik és ez elsőre szokatlan. - "
... akkor sem tudom elfogadni.
Lehet az bármilyen "törvény", vagy bármilyen "mező", ami ellent mond az élet alapvető emberi törvényeivel, akárhogy magyarázzák, azzal akkor sem tudok azonosulni.

Megszületünk, szüleink adnak, és mi elfogadjuk. Viszont ha a szülők az élet rendje szerint elérnek egy tisztességes kort (vagy váratlan bekövetkező események miatt) megfordul a dolog, és a gyerekeik adnak, a szülők pedig elfogadnak, amíg meg nem halnak.
Nem vagyunk egyformák, egyéb külső tényezők is befolyásolhatják a történéseket, ezért sajnos nem minden családban így zajlik ez az egész, ez tény. De ettől még ez az emberi élet igazi rendje, törvénye, többek között ettől vagyunk emberek. Az én véleményem szerint minden ettől eltérő "törvény" csak misztifikáció.
GittaManó
Moderátor
 
Hozzászólás: 118
Csatlakozott: 2013.08.07. 14:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Családállítás

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.09.23. 12:04

Brownie írta:A
Egyszerűen megfigyelhető, hogy a hisztis, csapongó gyerek anyukája, apukája milyen. :) persze ugyanolyan. Lehet, hogy ez már nem a családállítás témaköre, de majd áttérek később a személyiségtípusokhoz, BéBé-hez ;)


A baba-mama kötődést sokminden befolyásolja, főleg 3 tényező
1. Az anya: hogy reagál a gyerekre, érti-e őt (pl. h miért sír), mennyire készségesen reagál rá, menynire reaktív ...stb.
2. A gyerek: menynire csendes, mannyire nehéz vagy lassan felmelegedő a csecsemő temperamentuma
3. Környezet.

Szóval oda vissza ható "MEZŐ" van itt ... :P
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Következő

Vissza: Családállítás

cron