A kényelmi zóna, avagy mit fognak gondolni rólam, ha...

    

A kényelmi zóna, avagy mit fognak gondolni rólam, ha...

HozzászólásSzerző: ADM » 2013.10.14. 01:51

ADM
Adminisztrátor
 
Hozzászólás: 265
Csatlakozott: 2013.05.28. 17:15


 
 

Re: A kényelmi zóna, avagy mit fognak gondolni rólam, ha...

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.10.26. 19:54

Olvasd el, mit ír Csíkszentmihályi Mihály a "Flow"jában, vagy a "kreativitás"ról írt művében. Tul. képp nála az a komfort zóna, és leírja annak értelmét, és miben létét ...
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17

Re: A kényelmi zóna, avagy mit fognak gondolni rólam, ha...

HozzászólásSzerző: Brownie » 2013.10.24. 09:07

:) Ki tudja eldönteni azt, hogy honnan értelmezhető a kényelmi zóna??? Értelme nem sok van, viszont az előjelei megfigyelhetőek...
Avatar
Brownie
 
Hozzászólás: 141
Csatlakozott: 2013.09.20. 18:39

Re: A kényelmi zóna, avagy mit fognak gondolni rólam, ha...

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.10.14. 18:02

Ha nem lenne "kényelmi (komfort) zóna", akkor lehet, hogy emberiség sem lenne már ... és mi sem születtünk volna meg ...

Önmagában nem a komfort zónában látom a probléma gyökerét, (amit úgy véltem motivált a video kitételére). Nagyon egyszerű a képlet, amit a videó fest, a helyzet ennél jóval bonyolultabb.

Össze van mosva a komfort zóna mint biztonság és komfort zóna mint az előrehaladást, bátorságot visszatartó tényezőt!

Egyrészről azok az ősember elődeink, akik nem tanultak meg félni, azokat megmarták a mérges állatok, levadászták őket. És azok, akik óvatosak voltak, mert féltek, azok maradtak aztán életben. A félelemnek és a biztonságnak (így a komfort zónának is) meg van az a funkciója, hogy a veszély esetén visszatartsa az illetőt. Gondolj bele: ha nem lenne kényelmi zónánk, akkor mindenki, akár lelkiismeretlenül - a személyes szabadságra hivatkozva, és arra, hogy ne mondja meg neki senki, hogy mi a jó, vagy mi nem - kimennének, és lelőnék az összes ellenszenves vagy béna embert (mert szerinte ez a jó). A közösségi morálnak is megvan az életet védő funkciója (pl. "ne ölj" parancsolat).

Szerintem a videó túl leegyszerűsíti ezt a problémakört. Amúgy abból az aspektusból igaza van. Hiszen a mérleg elbillenhet a másik irányba is, és az erkölcsöt, morált (és a komfort zónát) üzleti fogásokra fel lehet használni, és vissza lehet élni vele ( bár sztem nem direkt, de valami hasonló agymosásos tendencia létezik a médiával kapcsolatosan, ahogy a videó azt mondja). A probléma itt van ... amikor túl szorong és fél az ember (pl. hiányos önismeret, kisebbségi érzés) ... akkor az amúgy jó célokat szolgáló komfort zóna épp hogy nem támogatja az illető fejlődését, hanem gátolja; és ez egy lehorgonyzáshoz vezet a fejlődésében!! A probléma ez! NEm pusztán a komfort zóna léte (hanem annak a téves mértéke, rosszulműködése stb.).

Szóval szerintem az ember először élje át saját magát, sahját határait; és a felelősségét másokért és magáért is. Majd ezek után rendelkezzék saját SZABAD AKARATa felett!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Ez sztem természetesnek kell lenni; hiszen a kisgyerekeket is még a szülők nevelik, amíg ki nem repül a szülői fészekből ...)

Egy példával is illusztrálom: Ősi társadalomban, vagy a majmoknál a domináns alfa hím termékenyíti meg a nőstényeket. A természetes szelekció úgy állította be, hogy a legrátermettebbek szaporodjanak el. De a felállás nem ilyen egyszerű, mert lehetnek jó génei a nem annyira alfa hímeknek is. Így azoknak a majmoknak/emberelődeink hímjeinek a génjei is továbbadódtak, akiknek volt bátorsága a törzsfőnök szigorának és büntetésének kockázatával ügyes trükkökkel becserkészni a hölgyeket. Szóval működött a szűrő. A nem alfa hímek nem tehették nyilvánosan ezt, mert a főnök mindent látott. Benne volt így a félelem a többi majomban, hogy nem szabad közeledni a nőstények felé. Ennek a mai világban a jelei megmaradtak: "aproach anxiety", azaz megközelítési pánikként a férfiakban. És talán ez védi meg a nőket, hogy minden jöttment rájuk vesse magát ... Szóval egy bonyolult ökológiai szabályozórendszer része ez, így a videót nagyon leegyszerűsítőnek találom.

Tény, hogy ha nagyot akarsz alkotni, akkor merni kell kilépni a komfort zónából. De a másik oldalról is igaz: a pszichopaták (akiknek nincsenek érzelmei, így lelkiismeretük sem), bármit meg mernek tenni ... még sem sikeresek hosszútávon valahogy ... NE FELEDJÜK: társas lények vagyunk ... a kollektív szemlélet mindig több, mint az individuális!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A túl énközpontú embereket előbb vagy utóbb kiveti a társadalom!
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17


Vissza: Személyiségfejlesztés

cron