Re: Blog szabályzat

2015.04.01. 01:31

Ez nagyon jól néz ki, és jól használható. :)

Blog szabályzat

2015.04.01. 01:33

Előszó:
  Alapjaiban ez a fajta interneten keresztüli kommunikációs lehetőség a "World-Wide Web" (Világméretű Háló), és a "log" (napló) szó kombinációjából keletkezett, eredeti nevén Weblog.
  Mi sem természetesebb, hogy ide is "begyűrűzött" a szleng nyelv, amelyik rendszerint leegyszerűsít bizonyos kifejezéseket, melyek aztán a későbbiekben gyorsan terjednek tovább, és így lesznek ismertek.
  Ez történ ezzel a kifejezéssel is, lerövidült, és ma már csak úgy közismert, hogy Blog
  Az oldalon kisérleti jelleggel hoztunk létre egy un. Blog-témát.
  A Blog alapjaiban egy interneten közzétett személyes, egyéni napló. De az idők folyamán ez már kiforrta magát, és egymástól tartamilag is különböző formákat, típusokat találhatunk. Természetesen a szleng nyelvezet hatására ezek is közismertebb neveket kaptak.
Blog-típusok, melyeknek szívesen látnánk a használatát:
  Személyes-Blog
   A szerzője, indítója a saját életének részleteit, életében történt egyes számára kiemelkedő eseményeket vagy éppen napi felgyülemlő gondolatait osztja meg az olvasókkal.
   Az olvasók itt általában rövid jellegű hozzászólásokban írják meg a témáról kialakult véleményüket.
  Leírás-Blogok
   Ez leginkább az alap fórumokhoz hasonlít, de blog-ként is használható. Általában nem csak a technikai eszközök, informatikai programok részletes leírásait tartalmazza, de konkrét példákkal, leírásokkal is segít a használatában. Gyakorlatilag nem csak ilyen jellegű, de bármilyen munkafolyamat tematikus leírása is lehet. Legjobban talán azzal mutatható be, mikor egy ételnek nem csak a receptjét írjuk le, hanem az elkészítését is részletesen leírjuk, kezdve azzal, hogy készítjük elő, hogy készítjük el, hogy tálaljuk, stb, stb.
  Haver-Blog
   Rendszerint kisebb-nagyobb ismeretségi csoportok alkotják a társaságot. A szerzője indítja el a témát, de a többiek hasonló hangvételű, és hosszabb tartalmú hozzászólásokban írják le a véleményüket, vagy hasonló történetüket. Ennek következtében az alap téma fokozatosan változik, nincsenek formai, vagy téma kötöttségei.
  Foto-Blog
   A szerzője röviden leírja, hogy az általa felrakott fotó-sorozatok hol, és milyen alkalomból készültek. Egyes képekhez esetleg rövid egyéb tájékoztató szöveget is elhelyez, de az összességében leírt szöveg viszonylag kevés. A felrakott képek alapján a szerző az olvasóra fantáziájára bízza, hogy a többit képzelje hozzá.

Tervezett Blog-formák:
Ezek természetesen majd csak akkor jönnek szóba, ha a mostani Blog-ra egyáltalán lesz igény, az új Blog-felület elkészül, és rendszeresen lesz több használója, írója. Mert mindegyik új fejlesztéseket, átalakításokat, tárhelybővítéseket igényel. De ha lesz rá igény, akkor belevágunk.
  Blogregény
   Olyan, mintha valaki egy könyvet írna. A különbség annyi, hogy az olvasók viszonylag rövid hozzászólásaikkal, véleményeikkel akár befolyásolhatják is a történet folytatását, így részesei is lehetnek a születendő műnek.
  Podcast (Hang-Blog)
   Manapság egyre divatosabb, hogy a szerző nem írja le mondanivalóját, hanem rendszerint valamilyen halk zenei aláfestés kíséretében elmondja. Sok esetben nem egyedül beszél, hanem partner, vagy társaság jelenlétébe.
  Videó-Blog vagy Vlog
   A Podcast video-hasonmása. Gyakorlatilag ugyanaz, csak nem egyszerű hangfelvétel, hanem teljes videó felvétel az anyag.

Blog Szabályzat
  A Blogokban közzétett írásokra, esetleges képekre, valamit a hozzászólások tartalmára
  az Általános Szabályzat teljes egészében érvényes!
  • Egy felhasználó a Saját Blogjában nyithat új Blog-bejegyzéseket egymástól eltérő témájú írásainak, vagy hosszabb lélegzetű szerzeményét több részre bontva közölheti. Az új Blog-bejegyzések száma jelenleg nincs korlátozva.
  • Mások Blogjában a hozzászólásokban tilos sajátos, Saját-Blog-szerű hozzászólásokat írni, mindenkinek van Saját Blogja, az ilyen jellegű szerzeményeket oda kell írni.
  • Mások Blogjában a hozzászólások tartalmával tilos eltérni az eredeti témától, más témát kezdeményezni.

A Blog használata:
  Amikor a MyBlog ikonra klikkelünk, bekerülünk a Blog fő könyvtárába:

  • Középen találjuk a már megírt Blog-bejegyzéseket. A címére klikkelve bejön teljes egészében.
   A bejegyzés végén találjuk a hozzászólásokat (ha van), illetve alatta találunk egy ablakot, ahol mi is tudunk hozzászólni a bejegyzéshez. A hozzászólások itt lefelé frissülnek, tehát a legfelső a legelső hozzászólás, lefelé haladva a legutolsó a legfrissebb hozzászólás.
   Ugyanez történik akkor is, ha egy bejegyzés alján található [ Continued ] linkre klikkelünk.

  • Jobb oldalon egymás alatt találhatjuk a különböző hozzászólásokat. Ezek időrendi sorrendben vannak, a legfrissebbek felül, nem egy Blog-bejegyzéshez tartoznak, hanem bármelyik Blog-bejegyzéshez készült hozzászólás megírása szerint veszik fel a sorrendet.
   Ha ráklikkelünk egy hozzászólás címére, a Blog-bejegyzés oldalának aljára kerülünk, ahol a hozzászólások kezdődnek.
   A hozzászólások alatt itt is találunk egy ablakot, ahol mi is tudunk hozzászólni a bejegyzéshez, vagy éppen valamelyik hozzászólásra reagálunk.
   Mások hozzászólását csak olvasni tudjuk, a sajátunkat szerkeszthetjük, törölhetjük.
   Az itt található "gyors válasz" lehetőség csak egyszerű hozzászólás írására alkalmas.
   Amennyiben a hozzászólásunkat szeretnénk valamilyen módon formázni is, küldjük el a megírt szöveget, majd a megjelenő hozzászólást már tudjuk szerkeszteni (Edit) egy kibővített szerkesztési lehetőséggel.

  • Bal oldalon vannak az elérhető navigációs linkek, és egyéb adatokat tartalmazó részek.

   • Teljes Blog
     Ez a Blog fő oldala, ez több helyen is megtalálható, ezzel a linkkel lehet visszajutni ide.
   • Alatta találjuk meg a blog szerkezeti felépítését (fő-kategóriák, al-kategóriák)
    • A fő-kategóriák fekete betűvel olvashatók, és inaktívok. Ezek nem tartalmaznak Blog-bejegyzéseket, csak az al-kategóriákat.
     A fő-kategóriák igény szerint bővíthetők.
    • Az al-kategóriák (zöld színű aktív linkek) a nevükben előre meghatározott témájú Blog-bejegyzéseket tartalmaznak.
     Az al-kategóriák igény szerint bővíthetők.
   • Saját Blog
     Ez egy virtuális kategória. Ott van, de mégsem létezik. A lényege az, hogy amikor erre klikkelünk, a program összegyűjti az általunk írt Blog-bejegyzéseket egy helyre, amit "Saját Blog"-nak nevezünk.
     Két szempontból is lényeges ez a kategória:
     • Csak akkor tudunk új Blog-bejegyzést írni, ha a saját blogunkba lépünk be. Ekkor bal oldalt a nevük/avatarunk felett megjelenik egy kis zöld dobozban a Blog bejegyzés írása opció. Ha erre klikkelünk, kapunk egy kibővített szerkesztőt, aminek segítségéve meg tudjuk írni a Blog-bejegyzésünket.
     • Csak a Saját Blog-ba lépve jelenik meg a Barát lista (bal oldalt legalul, amennyiben van egyáltalán Barát bejelölve).
      Ezek azok a felhasználók, akiket alapból már a fórumba megjelöltünk barátnak.
      Ez a lista kibővül egy olyan opcióval, aminek segítségével a barátok saját blogjába tudunk lépni, és el tudjuk olvasni a bejegyzéseit, és/vagy hozzá tudunk szólni (már amennyiben egyáltalán írt már valamilyen Blog-bejegyzést).
      Természetesen ez attól is függ, hogy a felhasználó (barát) az ilyen irányú engedélyeket megadta a saját beállításainál.
      A Blogbeállítások-nál lesz szó a jogosultság beállításokról, és akkor ez érthető lesz.

     Fontos tudni, hogy a megírt Blog-bejegyzést elküldés előtt tudjuk az általunk meghatározott kategóriába elhelyezni (a meglévők közül választva). Az Elküld gomb alatt található még pár kiegészítő funkció, közöttük a Kategóriák feliratú. Ráklikkelve kiválaszthatjuk azt a kategóriát, amelyikben szeretnénk elhelyezni az írásunkat.
     Lényeges viszont, hogy Fő-kategóriába ne helyezzünk el Blog-bejegyzést (fő-kategória nevek közvetlen a bal szélétől kezdődően kerülnek kiírásra, a használható al-kategóriák neve beljebb kezdődik).
     Mert azt nem tudják a felhasználók megjeleníteni, olvasni csak akkor tudják, ha esetleg a felhasználó blogjába lépnek (már amennyire a jogosultságok ezt lehetővé teszik).
     Nem probléma, ha esetleg elfelejtjük, vagy rossz helyre tettük, a későbbiekben is megváltoztathatjuk. Ehhez nem kell semmi más, csak klikkeljünk a megjelenő írásunknál az Edit gombra. Ugyanezt a szerkesztőt kapjuk, csak a teljes írásunk már benne van. Nem szükséges semmit változtatni, csak alul jelöljük ki azt a kategóriát, amelyikbe szeretnénk elhelyezni, és úgy küldjük el.
     Ugyan ez a helyzet az írásunkhoz esetleg csatolt szavazással is. Ugyanígy a későbbiekben is hozzá csatolhatunk szavazási lehetőséget.
   • Blogbeállítások
     Ráklikkelve a Felhasználói Vezérlőpult Blog-szekciójába kerülünk, ahol pár saját beállítást tudunk végezni. A beállíthatóságok adják magukat, amiről nem tudjuk, hogy mit jelent, vagy nem is akarjuk használni, inkább hagyjuk alap helyzetben.
     Amit kiemelnék, az a Blog Permissions - Blog jogosultságok beállítása:
     • Maga a szöveg egyértelműen utal arra, hogy melyik beállítás mire való, de itt azért szükséges logikusan átgondolni a dolgokat.
     • Fontos tudni, hogy a beállítások általános érvényűek a Saját-Blogunkra, tehát a saját magunk által írt összes Blog-bejegyzésre, vagy hozzászólásra. Nem lehet minden blogbejegyzéshez külön-külön jogosultságokat állítani.
     • Fontos tudni, hogy ezek a beállítások csak az általunk írt dolgokra érvényesek!
      Tehát ha esetleg más valaki írását és/vagy hozzászólását nem látjuk, vagy nem tudunk hozzászólni, ez nem a mi hibánk, vagy nem a program hibája, ez attól van, hogy az a másik felhasználó hogy állította be a jogosultságokat.
     • Fontos tudni, hogy például akit én barátnak jelölök be, attól ő az én barátom, de ez nem jelenti azt, hogy én neki is a barátja vagyok (ha csak fel nem vesz engem is a barátai közé)!
      Érvényes ez arra is, ha valakit én ellenségnek jelölök meg!
     • Fontos tudni, hogy a jogosultságokkal nem azt állítom be, én hogy lássam az oldalt.
      Hanem azt, hogy az én írásaimat kik láthatják és kik szólhatnak hozzá.
      Ha valamit nem jól állítasz be, nem fogod észre venni, mert "kívülről nem látod magad".
     • Javasolt jogosultság beállítás:
      • Vendég: ---- Semmi
      • Felhasználó: ---- Minden
      • Ellenség: ---- Semmi
      • Barát: ---- Minden

   • Legfrissebb Blog bejegyzések
    • Az összes meglévő blogbejegyzést átnézi, és időrendi sorrendbe jeleníti meg, legfelül a legfrisseb Blog-bejegyzéssel.

   • Véletlenszerű kiválasztás
    • Véletlenszerű sorrendbe rakva jeleníti meg a Blog-bejegyzéseket

   • Népszerű Blog bejegyzések
    • Ha egy Blog-bejegyzés tényleg tetszik, akkor nem csak megelégedéssel olvassa az ember, de véleményt, esetleg csak egyszerű kis pár szavas dicséretet, vagy egy rövid "köszönöm" hozzászólást ír hozzá. Éppen ezért egy Blog-bejegyzésre akkor mondhatjuk, hogy népszerű, ha minél több hozzászólás kíséri.
     Ezért a Népszerű Blog-bejegyzések sorrendjét a hozzászólások száma dönti el.


   • HELP! - (segítség a Blog használatához)
    • Ez, amit most olvasol ....

   • Keresés a Blogokban
    • Kereshetünk egyszerű szóra is, vagy éppen arra, amelyikre még emlékszünk, hogy olvastuk. De könnyen előfordulhat, hogy több Blog-bejegyzés is tartalmazza.
     Ha nem tudunk gyors eredményre jutni, válasszuk az alatta lévő Részletes keresés opciót.

   • A többi már csak statisztikai adat.