phpBB3 stílusok, kinézetek telepítése (kezdőknek)

2013.12.01. 01:53

-
Tartalomjegyzék:



Mik azok a Style-k, kinézetek?

A phpBB group a phpBB3 megjelenésekor a fórum motort két megjelenési formával bocsátotta útjára, a prosilverrel és a subsilver2-vel.
Eléggé nagy különbség van közöttük, mindkettőnek saját, eltérő tervezési és kódolási rendszere van:
 • subsilver2
  TABLE táblázatok alkotják, mint a régimódi subsilvert a phpBB2-ben, és CSS határozza meg a színeket, háttereket, egyebeket.
 • prosilver
  Teljes mértékben a CSS alakítja ki a kinézetet, és a szerkezet DIV-ekre és listákra alapul.
Ez a két kinézet lett az alapja a későbbiekben készült nagyon sok fajta kinézetnek, melyeket phpBB-t kedvelő, és a HTML - php programozáshoz jól értő emberek a phpBB3 fórumhoz készítettek.
A leglényegesebb szempont az volt, hogy mindkét kinézetben a phpBB3 fórum motor által használt program kódokat eredeti formában meg kellett tartani, a kinézethez tartozó képfájlokat és CSS fájlokat lehetőség szerint eredeti nevükön meg kellett tartani, és a két kinézet template mappában lévő fájljainak nevét eredeti nevükön kellett megtartani. Ezek fontos szempontok voltak ahhoz, hogy a későbbiekben bármelyik kinézethez egységesen, és könnyen telepíthetőek legyenek a különböző kiegészítő MOD-ok.
Ezért, hogyha egy számunkra tetszetős kinézetet kiválasztunk, és telepítünk a fórumunkba, nagyon fontos tudni, hogy a kinézet melyik stílus irányzatot követi!
Vissza
------------------------ oooooooooooooooooooooooo ------------------------


Mit jelent az, hogy "prosilver stílusú", vagy "subsilver2 stílusú"?

Viszonylag könnyen megkülönböztethetőek a két stílusirányzatok:
 • prosilver stílusú kinézet/theme mappa alap fájljai
  • bidi.css – Ez a fájl felel az RTL beállításokért, ahol a jobbról balra írás szükséges (Fordítói megjegyzés: RTL = Right To Left = Jobbról Balra).
  • buttons.css – A gombok megjelenítéséért felel (Új téma, Válasz stb.).
  • colours.css – Ebben a fájlban vannak a színek a fórum felületekhez, szövegekhez, hátterekhez stb.
  • common.css – Általános célú formázások, például a fejrészhez, tartalomhoz, lábrészhez stb.
  • content.css – A tartalmi elemek és a belső oldalak formázása, mint a viewforum_body.html-é, a viewtopic_body.html-é stb.
  • cp.css – A felhasználói vezérlőpult (FVP) kinézetét alakítja (fülek, privát üzenetek, oldala stb.).
  • forms.css – Űrlapok formázása, például: bejelentkező űrlap, üzenetküldés, szövegdobozok stb.
  • large.css – Megjeleníti a nagyobb szövegméretet, amikor az "vA^" gomra kattint a látogató.
  • links.css – A linkek formázása, színe, háttere, egér alatti viselkedése stb. (a színeket a colours.css-ből veszi, ez a formázási beállításokat adja meg, szövegméretet, stílust stb.).
  • medium.css – Megjeleníti a közepes szövegméretet, amikor az "vA^" gomra kattint a látogató.
  • normal.css – Megjeleníti a nagyobb szövegméretet, amikor az "vA^" gomra kattint a látogató, és visszatér a kezdeti állapothoz...
  • print.css – Ez határozza meg a nyomtatáshoz használt formátumot, amikor a látogató a "Nyomtatás" gombra kattint.
  • tweaks.css – Böngészőre szabott beállítások, például az IE használatánál.
 • subsilver2 stílusú kinézet/theme mappa alap fájljai
  • stylesheet.css - Ez a fájl felelős a CSS kódolásért, és ez határoz meg minden osztályt, amit a megjelenés használ.
  • Ebben a kinézetben alap helyzetben általában nem nagyon szokott más *.css fájl lenni (néha előfordul egy-két fájl)
 • Alapvetően szembetűnő különbség
  • prosilver stílusú kinézet/theme/stylesheet.css
   • Tartalma csak a *.css fájlok összegyűjtése ( @import url("xxxx.css"); )
  • subsilver2 stílusú kinézet/theme/stylesheet.css
   • Meghatároz minden osztályt, és tartalmazza az összes CSS kódolást, amit a kinézet használ.
Vissza
------------------------ oooooooooooooooooooooooo ------------------------


Rendesen feltelepítettem, de nem működik, vagy tele van hibával!

Előforduló hiba, hogy a feltelepített stíluslap nagyon csúnyán, esetleg tele hibával, vagy hiányosan jelenik meg az oldalunkon.
Az esetek többségében a probléma oka, hogy az alap stíluslapok (prosilver és/vagy subsilver2) nincsenek telepítve a fórumba, mondván, hogy úgy sem használjuk.
Ezt a két alap stíluslapot minden esetben fel kell telepíteni, és amennyiben nem akarjuk használni, inaktívvá kell tenni, törölni nem ajánlatos!
Ugyanis egyes stíluslapok feltelepítésekor gyakran előfordul, hogy azokban csak a legszükségesebb megjelenési dolgok vannak benne, a többi funkció működtetéséhez a prosilver, vagy subsilver2 alap mappában található anyagokat használja fel. Ahhoz viszont, hogy ezeket megtalálja, és használni tudja, telepítve kell lennie az alap kinézeteknek, még akkor is, ha inaktívvá tettük.
Nézzük meg a root/styles/kinézetünk/template/template.cfg fájlt
Amennyibe ebben találunk egy ilyen, vagy hasonló sort ( például ):
Kód:
inherit_from = prosilver
akkor az ott megjelölt nevű (esetünkben: prosilver) kinézetnek fenn kell lenni a fórumunkban, még akkor is, ha inaktív!

Előfordulhatnak kivételes, extrém esetek is, amikor egyes kinézetek a saját anyagukat használják, és ha ebből az alap konfiguráció nincsen fenn a gépen, akkor hasonló a jelenség, hiába van fenn a prosilver és/vagy subsilver2 kinézet.
Ha ilyen eset előfordul, először nézzük meg a root/styles/kinézetünk/template/template.cfg fájlt.
Amennyibe ebben találunk egy ilyen, vagy hasonló sort ( például ):
Kód:
inherit_from = X-Treme
akkor az ott megjelölt alap kinézetet is fel kell telepíteni ahhoz, hogy jól, és hibátlanul jelenjen meg a kiválasztott kinézetünk.
(Az itt jelzett példánkban mondjuk az X-Treme_Silver kinézet használata esetén szükséges az alap X-Treme kinézet feltelepítése is.)
Vissza
------------------------ oooooooooooooooooooooooo ------------------------


Nem jelennek meg egyes gombok!

Általános a probléma oka, a stíluslapok készítői rendszerint nem magyar nyelvű emberek, és a standard elsődleges nyelv itt is az angol.
Ezért a sok választható stíluslap közül nagyon kevésben van honosítva, "magyarosítva".
Ugyanakkor mi rendszerint alap beállításnak, vagy választási lehetőség nélkül "csak" beállításnak a magyar nyelvet használjuk.
A stíluslapok viszont megadják azt a lehetőséget, hogy bármilyen nyelven tudjuk használni az oldalt, amihez persze fel kell tölteni a megfelelő nyelvi fájlokat, és a megfelelő stílus-képi-fájlokat.

A címben jelzett problémákat az okozza, hogy mi letöltünk egy standard stíluslapot, és nincs benne magyarosítás, ennek megfelelően nem találja a megjelenítendő képet, ezért nem jelenik meg.

Egyszerű megoldás, hogy a stíluslapunk imageset mappájában hozzunk létre egy hu mappát, és az ott lévő en mappa tartalmát másoljuk bele teljes egészében.
Ezután az AVP - Megjelenések fül - Megjelenés alkotóelemek - Képkészletek menüpontra klikkelve a bejövő oldalon a kinézetek felsorolásánál az újonnan felrakott kinézet sorában klikkeljünk az Újratöltés gombra.
Ezután Általános fül - középen Gyorsítótár kiürítése - Futtatás most - majd Igen.
Ha ezzel megvagyunk, az oldalunkon nyomjuk egy F5 (frissítés), vagy egy Ctrl - F5 (refres) gombot, és már meg is jelennek a gombok (igaz angolul).
Ha van rá időnk, és kedvünk, photoshop, vagy hasonló képszerkesztő segítségével akár mi magunk is "magyarosíthatjuk" a gombjainkat, ha nem találunk a stílusnak megfelelő formájú és magyar szövegű gombokat.
Megjegyzem, a fórumozók szinte 80-90%-a ismeri ezeket az angol elnevezéseket is, bár nem igazán magyaros, de így is használhatók a gombok.
Nem is beszélve arról, hogy a gomb fölé téve az egeret, a "title" szöveg-buborék rendszerint magyarul írja ki a gomb funkcióját. :)
Vissza
------------------------ oooooooooooooooooooooooo ------------------------


Mi az a White-space tulajdonság!

A white-space tulajdonság határozza meg, hogyan legyenek kezelve az elemen belüli whitespace karakterek (ezek CSS esetében például a szóközök).
Ezt a lehetőséget nagyon jól ki lehet használni olyan esetekben, amikor azt szeretnénk, ha adott (szűkösebb) helyen az általunk kijelezendő adatokban NE legyen sortörés.
Mondjuk, ha szeretnénk egy nagyobb összeget megjeleníteni, például 12 827 000.- Ft, akkor nem nagyon jól nézne ki egy esetleges sortörés esetén:
12 827
000.- Ft

Ez azonban problémák forrása is lehet, ha olyan helyen van alkalmazva, ahol a megváltozott körülmények miatt gondot okozhat.

A stíluslapok átnézésekor tapasztaltam, hogy sok készítő előszeretettel használja ezeket a tulajdonságokat, ami egyébként hasznos lehet, de ugyanakkor adott esetben (főleg 1024x768 px-es monitor használata esetén, de nagyobb felbontású monitorok esetén is) a fórum megjelenésében kellemetlen kinézeti hibákat okozhat, elsősorban a fórumunk "szétcsúszásában".
Ilyen probléma lehet akkor, ha egy fórumnak több alfórumot, esetleg ezen belül egyes alfórumnak még több újabb alfórumát hozzuk létre, és ezt szeretnénk is megjeleníteni. Ugyanis egyetlen hosszú sorként fog megjelenni a képernyőn az összes alfórum felsorolása, aminek a következtében a fórumunk "szélessége" a felsorolt adatok mennyiségétől fog függeni.
A karakterek méretétől, és a felsorolás mennyiségétől függően adott esetben egy 1980x1024-es FullHd monitor is kevés lenne, hogy az oldalunk mindkét széle teljes méretben látszódjon. :)

Erre két megoldás is kézenfekvőnek látszik:
 1. A hozzáértő, gyakorlott php-sok át tudják írni a functions_display.php fájlban az alfórumok kiiratásának formáját.
  Kezdőknek, kevésbé gyakorlottaknak nem ajánlom, bár valahol el kell kezdeni.

 2. Kezdő, kevésbé gyakorlott php-soknak egyszerű megoldás a CSS fájl módosítása.
  root/kinézeted/theme/content.css
  Keresd ezt:
  Kód:
  ul.topiclist li.row dt a.subforum {

  A kapcsos { ... } zárójelek közötti sorokon belül keresd ezt a sort, és töröld ki!:
  Kód:
  white-space: nowrap;

  Mentsed el a css fájlt, és töltsed vissza az oldaladra a helyére, felülírva az ott lévőt.
Mivel ez az alfórumok felsorolására vonatkozik, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy máshol ennek a hiánya jelentkezne.
Vissza

MOD-ok telepítése, és a kinézetek

Kezdő, vagy kevésbé gyakorlott phpBB fórumozótól sokszor hallottam már olyan panaszt, hogy felrakott egy MOD-ot, minden jól szerkesztett, mindent megcsinált, mégsem működik a MOD, vagy hibát dob a fórum.
Az esetek túlnyomó többségénél nagyjából ugyanaz a probléma derült ki.
 • Amennyiben a MOD működéséhez szükséges, egy MOD telepítése esetén a MOD root mappájában csak a prosilver és a subsilver2 kinézetre vannak megadva a szükséges fájlok.
 • Amennyiben a MOD működéséhez szükséges, az install.xml fájlban általában csak a prosilver kinézetre vannak szerkesztési utasítások
 • Amennyiben a MOD működéséhez szükséges, a MOD contrib mappájában találunk egy subsilver2.xml fájlt, amiben a subsilver2 kinézetre vannak szerkesztési utasítások.
Ez mind szép, és jó, de tudni kell azt, hogy ezek nem kifejezetten a prosilver, vagy subsilver2 kinézetre vonatkoznak, hanem minden olyan megfelelő stílusú kinézetre, amelyet a fórumunkon használunk.
Tehát ha nem prosilver, hanem más nevű, de prosilver stílusú kinézetet használunk, abban (is) el kell végezni a prosilver stílusra írt megfelelő szerkesztéseket, valamint a MOD root mappájában lévő style/prosilver mappa tartalmát fel kell tölteni az oldalunkon a prosilver stílusú, de akármilyen nevű kinézetünkbe.
És természetesen ugyanezt kell tenni a subsilver2 stílusú kinézet esetén.
Összegezve, egy MOD telepítése esetén a megfelelő feladatokat minden olyan kinézeten (a kinézetnek megfelelő stílusban) el kell végezni, amit az oldalunkon használunk.
Vissza
------------------------ oooooooooooooooooooooooo ------------------------