Emlékszel? - Give Peace A Chance - John Lennon

2014.02.16. 02:22

Kép A "Give Peace a Chance" (Adj esélyt a békének) John Lennon egyik legismertebb dala. 1969. május 31-én vették fel, hogy a békét támogassák. A felvétel a montreali Queen Elizabeth Hotel 1472-es szobájában készült. A szállodának azóta ez a leggyakrabban igényelt szobája annak ellenére, hogy semmi luxus nincs benne. Az esemény elején egy riporter megkérdezte Johnt, hogy mit akar csinálni. John hirtelen csak annyit mondott, hogy „All we are saying is give peace a chance” („Csak annyit mondunk, adj esélyt a békének”). Többször elénekelte, és végül május 31-én kikölcsönöztek egy 8 sávos magnót, és az ágyban felvették.

A "Give Peace a Chance" volt az első kislemez, amit egy Beatles tag egyedül vett fel.
1968. január 1-je és június 15-e között 101 amerikai egyetemen 39 ezer diák részvételével 221 nagy tüntetésre került sor. Az események kapcsán 1970-ben készült egy film Eper és vér (The Strawberry Statement) címmel, melynek fő zenei motívuma éppen ez a szám lett.
Magyarországon sokáig tiltott volt a film, de a zeneszám rövid időn belül ellenállhatatlanul betört az országba a rádióadókon keresztül.