A párválasztásaink mögötti tényezők

    

A párválasztásaink mögötti tényezők

HozzászólásSzerző: ADM » 2013.05.29. 21:42

A párválasztásaink mögötti tényezők

Bizonyára Téged is érdekelt és fejtörést okozott, hogy vajon milyen tényezők állhatnak az mögött, hogy miért pont olyan férfiak keltik fel az érdeklődésedet, akik pont olyanok … És vajon mi lehet a másik nem párválasztási impulzusai mögött, miért pont olyan nőkre buknak vagy választanak, amilyenek …

A párválasztás mögötti tényezőket négy fő csoportra osztanám: egy tudatosra, egy tudattalanra és két tudatalattira. Ilyen sorrendben ismertetem, nem véletlenül, hiszen ahogy mélyül a tudatszint, úgy egyre nagyobb szerepet kapnak ezen impulzusok bennünk, és egyre súlyozottabban kaphatnak szerepet a párválasztás gyakorlatában. Természetesen sok más tényező is közrejátszhat, csak a legdöntőbbeket rendeztem be ezen kategóriákba.

1.szint: tudatos tényezők:

Ez a csoport képezi az olyan tudatosított preferenciákat, mint az, hogy milyen legyen a külseje a leendő partnernek, hogy hasonlítson ránk ilyen és ilyen tulajdonságokban, ne dohányozzon, mik azok, amik zavarnak a másikban .. .stb. Legtöbbnek itt is tudattalan alapja van, de azok tudatosított változata. Ide tartozik a nők tudatos párválasztási igényei: kedves, odaforduló, családcentrikus, „jófej” pasi …stb. Nyilván ezek az igények változhatnak idővel, tapasztalatokkal a legkönnyebben.

2. szint: tudatelőttes tényezők:

Ezen tényezőkkel már kevésbé vagyunk tisztában, de könnyen tudatosíthatók. Ide tartozik a szociálpszichológusok által emlegetett párválasztási csereelmélet, mely szerint olyan párt választunk magunknak, akik valamilyen értelemben nagyjából egy szinten van velünk. Azaz amennyire értékeljük magunkat férfiként, körülbelül olyan szinten választunk magunknak nőt (külső, vonzerő, státusz … stb. szubjektív összértékei alapján). Ez a kritérium nagyon szubjektív, és rugalmas lehet. Valaki nagyon leértékelheti magát, így képes lesz egy fiktív-objektív mércéhez képest alulválasztani; vagy épp fordítva (akár kompenzáció végett). Ebbe oly’ mértékben „beleszólhatnak” a mai anyagelvű értékek (pl. reklámok), hogy nagyon erős referenciává, ideállá tehette az igen vonzó, erős szexuális kisugárzású és sikeres nőt, ami eltolhatja a férfiak preferenciáit ebbe az irányba (annak ellenére, hogy nem érzi szubjektíve magát az illető férfi azon a szinten – tehát felülválasztás jelensége. Mivel ez nagyon szubjektív, gondolkodásmóddal, átkeretezéssel, „mind-set” kalibrálásával ez viszonylag könnyen alakítható coach, pszichológus, és gyakorlatok segítségével.

3.szint: kollektív tudatalatti tényezők:

Evolúciós pszichológusok, szociálbiológusok, biológusok és humánökológusok által képviselt elmélet tartozik ebbe a csoportba. Tudattalanul olyan párt igyekszünk választani magunknak, akiktől nagy valószínűséggel lesz majd aztán életképes és rátermett utódunk, hiszen senki nem akar energiát belefektetni egy életképtelen, elveszett, vagy beteges utódba. Ezért a nők olyan párt keresnek maguknak, akik képesek lesznek ellátni az utódot, és olyan génekkel rendelkezik, hogy nagy valószínűséggel lesz egy fitt közös gyerekük. Mivel a nők párválasztása érzelmi alapú, ezzel kapcsolatos evolúciós markerek egy férfiban: erő, határozottság, dominancia, törzsfőnökség, függetlenség (bizonyos mértékig) …stb. Mivel a férfiak döntően vizuális alapon gondolkodnak és választanak; a nők a genetikai fittségüket a látványos, külső megjelenésben tudják a férfiak felé közvetíteni: sima (baba)bőr, nagy csillogó szemek, 7/10es derék-csípő arány (filigrántól a teltkarcsúig), szabályos arc, szimmetria, dús(vagy hosszú) haj …stb. Ezen preferenciák minden emberi lényben kisebb-nagyobb mértékben benne vannak, elsősorban az első benyomásban, vagy a flört szakaszában vannak ezeknek a markereknek jelentőségük.

Ezeknek a szinteknek (1-3) az ismerete általában az ismerkedéshez, flörthöz elegendőek, de amint valakivel szorosabbra szeretné fűzni a viszonyt párjával, nélkülözhetetlen a 4. szint ismerete és ezen alapuló maladaptív gondolkodásmód, viselkedések és érzelmek leépítése, és felcserélése adaptívakra. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a felszínesebb rétegeket kapargassuk és gyakoroltassuk (coachok), hanem már mélyebb önismeret, családi önismeret is feltételez (pszichológust, pár/családterapeutát vagy legalább egy családállító szakembert), amelynek birtokában is lennünk érdemes!

4. szint: Egyéni tudatalatti tényezők, imágó:

Csecsemőkori, vagy akár korábbi, magzati tapasztalataink során olyan lényeges információkat építünk be tapasztalatként énünkbe, amik később tudattalan szinten meghatározzák választásainkat, viselkedéseinket, preferenciáinkat. H.Hendrix párterapeutától ered az „imágó” fogalma. Ez egy olyan egybegyúrt, tudatalatti kép-lenyomat, ami a korai éveinkben hozzánk közelálló (legfőképp édesanyánktól vagy az elsődleges gondozótól) eredő viselkedésmintákat, annak következményeit, és arra adott érzelmi reakcióinkat tartalmazza. Ez egy olyan tudatalatti sablon, amihez viszonyítjuk aztán a jövendőbelinket. Ezek lehetnek olyan viselkedésformák, vagy külső jegyek, amik emlékeztetnek erre az imágóra, vagy épp kiegészítik az imágó által képviselt mély, belső hiányosságokat. Ezzel a képpel egy ellenkező nemű idegent (főleg viselkedése, gesztusai alapján) másodpercek tört része alatt összevetünk, – és akár a vonzalomban is nagy szerepet játszhat. Aztán később ennek az imágónak megfelelően – viselkedésünkkel a párunktól különféle reakciókat váltunk ki, amik nem feltétlen adaptívak hosszútávon, játszmák alapját képezhetik (bővebben: Harville Hendrix: Pár-Bajok c. könyvében olvashatsz róla). A nem működő kapcsolatok vagy házasságok mögött gyakorta ez az imágó, illetve az ezzel kapcsolatos egyéb viselkedésformák, érzések a felelősek. Egy tudatos, boldog, hosszú távú kapcsolat feltétele, hogy ezzel az imágónkkal lerendezzük magunkban (és párunkban, és az ő imágójával kapcsolatosan is) a viszonyunkat, és működőképes, egymást segítő, mély szereteten alapuló viselkedésformák pályájára állítsuk be párunkat és magunkat.
Egy apró tényező is ide tartozik az egyedi tudatalatti preferenciákhoz, – az előbbi biológiai szintnek egy egyéni vetülete: az egyéni genetikai mintázat, ami általában a bőrünk (testünk) illatával közvetítődik. Biológusok kimutatták, hogy a tartós, jó viszonyban élő pároknál egymást kiegészítő volt a genetikai láncszerkezet: azaz, ahol gyengébb tulajdonságokat hordozott az egyik, ott a másik genetikája erősebb volt; és fordítva. Ez a szagláson alapuló párválasztási képesség a nőkben elvész terhesség vagy fogamzásgátló szerek alatt.

B. Bence
ADM
Adminisztrátor
 
Hozzászólás: 265
Csatlakozott: 2013.05.28. 17:15

Vissza: Kincsesláda - érdekes cikkek

cron