MySQLDumper

2012.08.18. 23:27

Creator:Daniel Schlichtholz
Jogállás:Free Software - GNU GPL
Backup:Nagyméretű adatbázisok mentése
Restore:Nagyméretű adatbázisok visszaállítása
Apps:Széleskörű fájl adminisztráció és konfiguráció
FTP:Egyszerre akár 3 különböző FTP tárhelyre tükrözés

 Verziószám:1.24.4Forrás: mysqldumper.net

 Megjelenés:2011.01.24
 Op. rendszer:XP - Vista - Win7
 CPU:P4 CPU
 Nyelv:EN - DE - FR - other...

  
dumper_1_24_4.zip

Note:

Pár szót a programról:

Amikor készítünk egy Web-oldalt, ahol közösségi életet szeretnénk létre hozni, mindenképpen szükséges egy adatbázis, amely legalább az alapvető adatokat tárolja.
A problémák akkor szoktak előjönni, amikor "beindul" az oldal, gyarapodnak a felhasználók, növekszik a hozzászólások száma, gyarapszik a képgaléria, vagy a bolg-bejegyzések száma. Ettől természetesen növekszik az adatbázisunk mérete is. Ez persze jó dolog, egészen addig, amíg az adatbázis mérete el nem éri, vagy meg nem haladja a 2048 KB-os kritikus méretet. Kezdő, vagy még csak "gyakorló" oldal tulajdonosoknak itt kezdődik az adatbázissal kapcsolatos kálváriája.
 • Általában első nekifutásra az okoz gondot, hogy egy nagy méretű, régebbi adatbázist nem tudja visszaállítani, mert visszaállításkor túlszalad a kritikus limit időn, ami általában 30s.
 • Másik nagy probléma, hogy az Importálás művelete sem hajtható végre, az adatbázis kiritkust meghaladó mérete miatt.
Ezek a problémák általában bérelt tárhelyen jelentkeznek, de egy bizonyos mérethatár felett már a jól működő, gyors saját szerverünk sem képes feldolgozni teljes adatbázis visszatöltést. Egy bizonyos ideig hozzáértők tudnak trükközni különböző megoldásokkal, de aztán már ezek is hatástalanok lesznek egy idő után. Kezdő, vagy kevésbé gyakorlott weboldal tulajdonosok pedig ilyenkor szoktak az őrület határán rohangászni gyors megoldást keresve.

Ez a kis program ezekre a problémákra ad megoldást akár bérelt, akár saját szerveren, vagy az otthoni gépen használt WampServer program esetén is. Segítségével akár GB méretű adatbázisokat mozgathatunk az egyéb szolgáltatásai mellett.

MySQLDumper
Forrás: http://pcworld.hu/ (módosítva)

Ritkán olvasni olyan alkalmazásról, amely kizárólag webalapú – az egyik kivétel pont a MySQLDumper.
Valóban hasznos lehet azoknak, akik internetes tartalmakat publikálnak. A kiszolgálók nagy részén előszeretettel használják a MySQL adatbázis-kezelőt, amelyet grafikusan legtöbbször a PHPMyAdmin felületen keresztül érhetünk el. Természetesen az adatbázis mentése vagy helyreállítása is ezen a felületen keresztül a legegyszerűbb, hiszen elég kijelölnünk a megfelelő táblákat, és máris egy csomagban kapjuk meg a mentést. A visszaállítás is mindössze két kattintás, tehát elmondhatjuk, hogy az egyik legkézenfekvőbb dolog, hogy ezt használjuk vész esetén.

A web-oldal tulajdonosok nagy része viszont bérelt tárhelyen üzemelteti az oldalát, ahol az adatbázisok mozgatását a legtöbb esetben behatárolja a 2048 KB-os limit. Nem beszélve arról, amikor már több tíz megabájtos, sőt, akár gigabájtos adatbázisok mentéséről van szó, ekkor már végképpen nem tudjuk megfelelően használni az eddig kapott lehetőségeket. Ilyenkor jól jön ennek a kis programnak az alkalmazása.

Nem véletlenül ez lett a program neve, hiszen valóban erősen, gyorsan és hatékonyan képes megoldani a mentést és helyreállítást. Az egyik titka, hogy képes a nagyméretű adatbázisokat feldarabolni, valamint más kiszolgálókra is menteni. A telepítése sem egy nagy ördöngösség, hiszen a fájlokat elég felmásolnunk egy külön könyvtárba, majd egy webböngészőben betallóznunk a helyüket. Csupán csak egy nevet és jelszót megadnunk a kiszolgálóhoz, és a szoftver máris listázza az összes adatbázisunkat, amelyeket egyúttal be is emel a felületre.

A tényleges mentési művelet sem túl bonyolult, ugyanis elég kiválasztanunk a menteni kívánt adatbázist, majd meghatározhatjuk, hogy csak pár táblát vagy a teljes adatbázist szeretnénk-e menteni, és azt milyen kódolással tárolták. Ezután már csak egy gombnyomás, és elindul a mentés. Táblák méretétől függően a folyamat eltarthat kis ideig, a végeredmény .gz fájlként tárolódik le a kiszolgálóra. Ezt akár böngészőn át, de FTP-programmal is átmásolhatjuk magunknak.

A program nemcsak backup megoldásként szolgál, ugyanilyen kiváló a Restore (visszaállító) művelete is. Megadhatjuk azt is, hogy visszaállítás előtt törölje a táblákat, vagy csak meghatározott táblákat állítson vissza.
Ezen kívül más, SQL-műveletekre is használható, például egyedi parancsokat is lefuttathatunk, feltölthetünk, a táblák adatait szerkeszthetjük, mintha csak a PHPMyAdminban lennénk. A beállítások között is találhatunk pár figyelemre méltó megoldást, mint például a fájldarabolást, amellyel több száz megabájtos adatbázisokat darabolhatunk fel. Automatikusan eltávolíthatjuk a korábbi mentéseket – ezzel helyet takarítva meg –, de akár Cron szkriptet is használhatunk. A mentésről kérhetünk értesítést e-mailben egy megadott címre, ha valaki másnak végezzük a munkát és erről tájékoztatni szeretnénk az illetőt. Az egyik leghasznosabb funkció a többszörös FTP-tükrözés: összesen három (az újabb, sok hasznos funkciót hozó következő verziókban ez korlátlan lesz) szerverre készíthetünk másolatot a mentésekről a biztos összeomlás ellen.

Jelenleg még nem található hozzá Magyar nyelvű menü, de nem túl bonyolult a használata, könnyen kiismerhető, és nyelvismeret nélkül is hamar kezelhetővé válik.

Célszerű, és ajánlott a web-oldalunkon a ROOT (gyökér) könyvtárban felmásolni a kicsomagolt anyagot mappástól.
A feltelepítése nincs hatással a web-oldalunk egyetlen programjára sem, az oldal működését nem befolyásolja.
Saját gépen, WampServer használata esetén is ugyanígy feltelepíthető, használható.

Telepítése :
Kód:
http://web-oldalam.vmi/dumper/install.php


KepKepKep


 1. Bal oldali kép:
  • Válasszunk ki egy nyelvet a listából, majd klikk alul az Installation linkre.
 2. Középső kép :
  • Hostname: Adjuk meg az adatbázisunk elérhetőségét:
   • Hagyjuk a localhost beírást!
  • User: Adjuk meg azt a felhasználó nevet, amelyiknek teljes körű hozzáférése van az adatbázisunkhoz.
   • Például phpbb3 használata esetén a root/config.php-ban találjuk meg:
    • config.php ==> $dbuser = 'akárki'
  • Password: Ennek a felhasználónak a jelszava, amivel be tudunk lépni az adatbázisba:
   • Például phpbb3 használata esetén a root/config.php-ban találjuk meg:
    • config.php ==> $dbpasswd = '********'
  • Máshova nem kell írni semmit, ha megvan, klikkeljünk a Connect to MySQL linkre
 3. Jobb oldali kép :
  • Ha jól adtunk meg minden adatot, alul meg fog jelenni az összes létező ottani adatbázisunk listája, legalul pedig megjelenik a Save and continue installation felirat.
   Klikkeljünk rá, és elvileg készen vagyunk, a MySQLDumper főmenüjébe kerülünk.

Ha még nem a főmenü jelenik meg :

Kép Abban az esetben, ha ez a kép megjelenik, nincs még semmi probléma, csak a fájlstruktúrát valami miatt nem tudta teljesen megcsinálni.
Ekkor a következőt kell tenni:
 • Lépjünk be FTP-n az oldalunkon a dumper mappába. Készítsünk manuálisan egy work nevű mappát, majd lépjünk is bele.
 • Itt készítsünk el három új mappát: config - log - backup néven.
 • Ha ez kész van, lépjünk vissza az installációs menübe, és klikkeljünk a Check my directories linkre.

A jobb oldali részbe ne írjuk be sehova semmit!

-----------------------------------------------------

Kép Ha mindent jó csináltunk, ez a kép fog megjelenni, és csak klikkelni kell alattuk a Continue with installation linkre.
Elvileg készen vagyunk, a MySQLDumper főmenüjébe kerülünk.

Ha ki akarunk lépni a MySQLDumperből, ne keressünk kilépési lehetőséget. Nincs külön kilépési lehetőség, egyszerűen csak a böngészőbe a megszokott módon lépjünk be az oldalunkra, vagy lépjünk át másik oldalra.


Amennyiben használni szeretnénk a programot mentésre, visszaállításra, vagy egyéb feladatok végzésére, csak hívjuk meg a MySQLDumpert.

MySQLDumper indítása
Kód:
http://web-oldalam.tld/dumper/index.php

Több adatbázis megléte esetén ne felejtsük el ellenőrizni a bal alsó részben, hogy éppen melyik adatbázis van kiválasztva!

Adatbázis mentést a Backup menüpontban tudunk indítani. Teljes adatbázis mentése esetén csak klikkeljünk a Start New Backup linkre.

Ha máshol található adatbázist szeretnénk visszatölteni, akkor a MySQLDumper indítása előtt FTP-n töltsük fel az anyagot ide:
Kód:
http://..../dumper/work/backup/

A MySQLDumper indítása után a Restore menüpontból kezdhetjük az adatbázis visszaállítását, a fent jelzett mappában található mentések fognak megjelenni, és válogathatunk közülük.

.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.