A rendszertelenség hatása a gyerekre

    

A rendszertelenség hatása a gyerekre

HozzászólásSzerző: Bébé » 2013.11.24. 09:14

Nem olyan rég óta dolgozom óvodákban pszichológusként. Ezen idő alatt is sok gyereket és családot van szerencsém picit jobban megismernem (ugyanis szülők is jönnek hozzám). Ott, ahol nem betegség, organikus ok áll a gyermek fura, rossz, szorongó stb. viselkedése mögött, ott azt látom, hogy közös ezeknél a családoknál a rendszertelenség (káosz), és bizonytalanság (zavar).

Bizonytalanságra példa: csonka család, vagy váló félben levő család esetén a szülők egymás ellen hangolják a gyereket. A gyerek természetesen meg akar felelni mindkét szülőnek, így felé (szeretetből) úgy viselkednek, ahogy a másik szülőfél elvárta. A szülő meg megijed, hogy tényleg nem szereti a gyereke, holott csak megfelelésvágyból teszi ezt. A gyermekben pedig zavar alakul ki ... (kb. 6 éves korig még nem fogja fel, hogy a másik fejében nem ugyan az van, mint az ő fejében).

Rendszertelenségre példa: a szülők is kaotikus életvitelt folytatnak (legalábbis a gyereknek ez jön át): ezer felé vannak szakadva a 7köznapi teendők és problémák között, így nincs rendszer a gyermek életében; ami alapvető a gyermek nyugalmához. Csonka családoknál pl. nincs meg a rendszeresség az apa gyerekláthatásában; az anya is folyton eltűnik, mert ezt meg azt kell intéznie, ráadásul feldúlt, türelmetlen sokszor ...stb. Felelős szülőként azt kell megérteniük, hogy a gyerek stressze mögött nem maga a ritka találkozások hatása az elsődleges (persze az is), hanem az, hogy nem igazodik ki a gyerek; így nem számíthat nyugodtan pl. az anyjára. Mint ahogy a gyermekversek mantrája, ritmusa; úgy az élet ritmusa is megadja neki a biztonságot; és ez picivel fontosabb annál, mint hogy ritkábban, vagy gyakrabban látja-e a gyerek a szülőt (inkább ritkábban, de rendszeresen, mint gyakrabban, de rendszertelenül)... Így a gyerek jobban kapaszkodik a gondozójába, ha együtt vannak, ha meg lepasszolja a gyereket, akkor az meg jobban szorong, vagy megkukul, bepisil stb. (anyát/gondozót kiváltó-követelő viselkedéses jelek).

Fontos tehát, hogy mindent a legegyszerűbb formában elmagyarázzuk a gyereknek, mi miért van (pl. szintén csonka családos példa - válás esetén nem ő, a gyerek a hibás, hogy apa elment, hanem már apu és anyu nem szeretik ÚGY egymást, de őt még mindketten szeretik). És rendszerességet vinni a gyerek életébe (ezt is elmagyarázni neki: az most az apás nap - mondjuk a kedd; ez pl. most az apás hétvége minden hó első 7végéje). De oly szinten is, hogy meglegyen a napi rutin (anya ekkor jön érted, aztán egy kis játék, aztán meg fogmosás, mese, alvás). Természetesen időnként lehetnek kivételes esetek, sőt kell is, hogy ne legyen túl merev, szokásainak rabja aztán a kisemberünk .Kellenek időnként a barátok, rokonok is; - és természetesen az apja is (ha már hozzájárult a gyerek megszületéséhez), érezzen felelősséget gyermeke iránt, és vegye ki ő is a részét a kapcsolattartásból, nevelésből, felelősségből. Tudom, a mai világ bizonytalanságában ezt nehéz kivitelezni, és a kivételek ebben is fontosak, hogy szokja a gyerkőc azt a kényelmetlen helyzetet is, hogy mi van akkor, ha nem úgy van, ahogy az megszokott, és biztonságos. De mindenképp legalább törekedjenek ily módon is megadni a szülők a rendszerességet és a biztonságot a gyermekeknek! Továbbá legyen idő a pároknak a gyerek mellett is egymásra; mert közvetetten ez is jó hatással van a gyerekre és annak egészséges fejlődésére. Boldogabb, kielégültebb szülők = boldogabb, egészségesebb lelkületű gyerek. A párkapcsolat/pár ápolása véleményem szerint elengedhetetlen a gyerek egészsége szempontjából is. Íly módon akár egy ritka, de rendszeres (!) baby szitter is hozzájárul a család lelki egészségéhez, mentálhigienéjéhez (ha a az anya nem meri lepasszolni a gyerekét, vagy túlaggodalmaskodik ott valami az anyában lehet olyan (pl. kötődési lelkifurdalás, negatív anyaminta stb.), ami megakadályozhatja a normál kötődést; hiszen a normál kötődés azt is takarja, hogy nyugodtan egy időre le lehet passzolni a gyereket, biztonságban van az anya ideiglenes távolléte alatt is). De fejtegethetném még a tapasztalataimat ...
Avatar
Bébé
Moderátor
 
Hozzászólás: 244
Csatlakozott: 2013.08.19. 15:17


 
 

Vissza: A gyereknevelés

cron