Nosztalgia blokk

    

Nosztalgia blokk

HozzászólásSzerző: Fürtöske » 2014.02.23. 01:16Klikk a kis képre, és már indul is a zene. Ha ráviszed az egeret a klippre, megtalálod a kezelőket is.
Lejátszás közben is klikkelhetsz másik kis képre, automatikusan átáll arra a számra.
Bármelyik ilyen ikonra Kép klikkelve alap állapotba áll vissza a lejátszó.
Avatar
Fürtöske
System-Operator
 
Hozzászólás: 195
Csatlakozott: 2013.08.04. 02:10
Tartózkodási hely: Budapest


 
 

Re: Nosztalgia blokk

HozzászólásSzerző: Fürtöske » 2014.02.23. 01:16

Külföldi ismerőseim segítségével történeteket, leírásokat kerestem az itt található nosztalgia zeneszámokhoz. Többségük nagy zenerajongó, gyűjtő, így néhol fellelhetők náluk kevésbé ismert, inkább csak pletykalapok által írt történetek is.
Az érdekesebb történeteket szívesen megosztom veletek, folyamatosan frissítem a leírásokat, ha kapok valami új történetet.

 • Puff the Magic Dragon - Peter, Paul & Mary(†2009)
  • A tró 1961-ben állt össze, és ez a dal 1963-ban készült.
   Az ezredfordulón hirtelen nagy divat lett az elmúlt évszázadról a legkülönbözőbb statisztikákat készíteni. Így a zenei kiadó cégek is nem hivatalosan kérdőíveket próbáltak kitöltetni a vásárlókkal, főleg az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban, Kelet-Ázsia egyes országaiban, Dél-Amerika, Észak-Afrika egyes helyein, és Nyugat-Európa számos országában.
   A kérdőíven volt egy ártatlannak látszó kérdés: " - Melyik az a zeneszám - dal, amelyiknek ismeri a szövegét, esetleg nagyjából el is tudná énekelni?" -
   Az eredmény szinte mindenki számára megdöbbentő volt, a válaszadók mintegy 32%-a ugyanazt az akkor már lassan 40 éves zeneszámot írta be: Puff the Magic Dragon
 • The Cup of Life - Ricky Martin
  • Ricky Martin a latin könnyűzene ismert alakja volt a 90'-es évek vége felé, talán ez is döntő volt abban, hogy felkérték az 1998-as Foci világbajnokság hivatalos dalának megírására. A dal csak erre az alkalomra készült, de hatalmas, elsöprő sikere lett, a foci-vb alatt mintegy 60 országban került fel TOP listákra a dal, és Ricky Martin egyik legsikeresebb zeneszáma lett.
 • The Power Of Love - Jennifer Rush
  • A megvalósult "Amerikai álom".
   1960-ban született. Kiskora óta híres énekesnő szeretett volna lenni, a hangja meg is lett volna hozzá, szűkebb környezetében népszerű volt, de valahogy a dalai nem törtek be a nagy slágerlistákba.
   Aztán 1985-ben menedzsere unszolására bele kezdett egy új album készítésébe. A pletykák szerint éppen szakított barátjával, és ilyen lehangolt állapotban vették fel az egyik dalt. A menedzsere ráérzett valamire, mert ebből a dalból több másolatot készített a stúdióban, és ezeket elküldte a környező rádióállomásoknak.
   A hétvégére a tartományban már mindegyik rádióállomás ezt a dalt játszotta le naponta több alkalommal is, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a rákövetkező hétvégére már egész Amerikában ezt lehetett hallani.
   Közel egy hónap alatt már az egész világ számos pontján ismertté vált a szám, és az énekesnő is.
 • Chiquitita - ABBA
  • 1979 elején az UNICEF hatalmas gálát tartott New York-ban. Az egyik szervező unszolására a fellépők közé meghívtak egy akkor még Amerikában kevésbé ismert Svéd együttest is. Az együttes egy külön erre az alkalomra írt számmal lépett fel, és fantasztikus sikert aratott. Ez a szám tavaszra már az összes amerikai slágerlistán ott volt az első három hely valamelyikén, miközben a világ más részein 10 országban tartósan a TOP lista élére került.
 • The Ketchup - Las Ketchup
  • Ez a szám 2002-ben jelent meg, és még azon a nyáron végig sörpört szinte az egész világon. Bár a siker "rövid életű" volt a gyorsan változó zenei világban, de szinte nincs olyan slágerlista a világon, amelyiken ne szerepelt volna ezen a nyáron legalább egyszer az első helyen.
   Eredetileg négy lánytestvér alkotja a csapatot, de ennek a számnak a felvételekor az egyik lánytestvér előre haladott terhessége miatt nem szerepelt a felvételeken. Másik érdekessége a testvéreknek, hogy édesanyjuk Magyar származású.
 • Summer Nights - Grease
  • A Hollywood-i filmgyártást talán nem kell bemutatni, hiszen ki az, aki nem hallott volna már róla.
   Azt viszont kevesen tudják, hogy már az 50'-es évektől kezdve nem csak a "nagy és híres" filmeket készítik ott, hanem külön stratégiai menedzsment alapján készítenek sok úgynevezett "egynyári" filmet, amivel aztán ellátják az amerikai moziközönséget. Nos', ezeknek a filmeknek a nagy többségi olyan is, hiszen ezek csak arra készülnek, hogy a "nagy filmek" kiadásai közötti időt kitöltsék "nézhető" filmekkel, és a mozikat ellássák anyaggal. Ezeknek a filmeknek a nagy többsége nem is igen kerül ki Amerikából, nem nagyon játsszák más országokban.
   Bármilyen meglepő, a Grease is egy ilyen "egynyaras" filmnek készült viszonylag kis költségvetéssel!
   A készítők, és a szereplők a filmet elkészülte után jónak tartották, és voltak olyanok, akik már azt mondogatták, hogy ez még talán a következő nyarat is megéri.
   De saját bevallásuk szerint is egyikük sem gondolt még álmában sem arra, hogy ez a film minden idők egyik legsikeresebb film-musical-je lesz!
   A történethez még talán annyi tartozik hozzá, valószínűleg nem sokan tudják, készült egy második rész is.
   1982-ben mutatták be a Grease 2 című filmet, mely két évvel az eredeti történet után játszódik. Az eredeti szereplők közül csak Frenchy, az igazgatónő, az iskolatitkár, a tornatanár, a lúzer Eugen Felznic és Leo tér vissza a filmben. A film a négy év alatt drámaian megváltozott ízlés és korszellem miatt nem aratott különösebb sikert, pillanatok alatt elsüllyedt a többi "egynyaras" filmmel együtt.
   Tervbe volt véve egy harmadik rész is, de mivel sem John Travolta, sem Olivia Newton-John nem kívánta a felnőtt Danny és Sandy szerepét eljátszani, a terv végül nem valósult meg.
 • Rain And Tears - Aphrodite’s Child
  • Az Aphrodite’s Child (Aphrodité gyermekei) görög fiatalokból álló rockegyüttes volt a 60-as-70-es évek fordulóján. A tagjai később egyénileg is világhírnévre szert tevő Vangelis és Demis Roussos voltak. A zenekar szellemi vezére, a legtöbb dal írója Vangelis volt, Roussos egyedülálló különleges hangja pedig tökéletesen kiegészítette az együttest. Az első átütő sikert a Rain and Tears című dal hozta meg nekik. A sikerek ellenére 1971-ben az együttes felbomlott, de Vangelis és Demis Roussos hihetetlen nagy egyéni karriert futottak be.
   • Demis Roussos - ének, basszusgitár
   • Vangelis - Billentyűs
   • Anargyros "Silver" Koulouris - szólógitár
   • Loukas Sideras - dobos
Avatar
Fürtöske
System-Operator
 
Hozzászólás: 195
Csatlakozott: 2013.08.04. 02:10
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Zene - régi jó kis zeneszámok

cron